29.12.2015. 10:01
0
Saobraćajni tehničar Ivan Čekić iz Istočnog Sarajeva sakupio više od 1.300 kutija cigareta iz cijelog svijeta
Nezaposleni saobraćajni tehničar Ivan Čekić iz Istočnog Sarajeva bavi se neobičnim hobijem. Unazad četiri godine skuplja prazne kutije cigareta i do sada je skupio više od 1.300 kutija iz 80 zemalja svijeta.

U njegovoj kolekciji nalaze se kutije od cigareta Dominikanske Republike, Indonezije, Kube, Velike Britanije, Amerike, Egipta Kostarike, Indije, Brazila, Perua, Čilea, Kine, Japana, Kanade, Rusije, Turske, Izraela, Malezije, Australije i mnogih drugih država sa svih kontinenata.

-Kutije sam počeo skupljati prije četiri godine kada mi je tetka poklonila kutiju “cherchilla” koja je kupljena u Švajcarskoj. U početku sam skupljao cigarete, potom pune kutije, a nakon što sam uvidio da je to za nezaposlenu osobu preskupo, opredijelio sam se da skupljam prazne kutije - kaže u razgovoru za Fenu 22-godišnji Čekić.

Osim klasičnih, u Ivanovoj kolekciji se nalaze i kutije u kojima su bile cigarete različite dužine, debljine, arome i okusa, poput kubanskih, s okusom mentola, limuna, čokolade, vanile, ali i alkoholnih pića. Posjeduje kutije s

ekstra markama, ali i one s cigaretama koje "ujedaju oči i grlo“.

-U mojoj kolekciji najstarije pakovanje potječe iz 1952. godine. Cigarete su proizvedene u Tunisu, a kupljene u Španiji. Meni najdraži je plavi "marlboro", za kojim sam tragao četiri godine, a naposlijetku mi ga je tetka kupila u Americi - priča Čekić.

Nove primjerke kutija u kolekciji uglavnom nabavlja od prijatelja ili putem razmjene s drugim kolekcionarima iz BiH, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Makedonije, a ponekad i iz dalekih zemalja.

-Nedavno sam od dvojice poznanika dobio 400 različitih kutija od kojih stotinu nisam imao u kolekciji. Ostale ću iskoristiti za razmjenu - objašnjava ovaj kolekcionar.

Navodi da je ovaj hobi u BiH slabo zastupljen, a osim što obogaćuje svoju kolekciju, sebi je dao u zadatak da povezuje i okuplja kolekcionare iz raznih dijelova bivše Jugoslavije, pa i šire.

Želja mu je da priredi izložbu svojih "paklica“ u humanitarne svrhe. Planirao je najzanimljivije primjerke izložiti na sajmu kolekcionara u Beogradu ovog mjeseca, ali nije uspio otići zbog komplikovane papirologije.

- Svoj ću hobi i dalje njegovati, mada znam da se s nekim kolekcionarima u svijetu ne mogu nositi. Naime, u Ginisovoj knjizi rekorda stoji da jedan Ukrajinac ima kolekciju od 33.000 praznih kutija cigareta. Moj cilj je da i druge ljude potaknem da se bave ovim hobijem, jer to obogaćuje život, a ima i edukativni karakter - zaključio je Čekić.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.