28.3.2016. 20:26
0
Počela istraživanja na dobojskoj tvrđavi o misteriji njenog nastanka
Dobojska tvrđava Gradina, simbol grada, nije zatvorena za posjetioce, tvrde u ovdašnjoj turističkoj organizaciji, kojoj je Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS naložio da otkloni sve nedostatke nastale na objektima koji su lani rekonstruisani.
"Niko nije zatvorio Gradinu da ne može da radi, da funkcioniše bez obzira na te objekte koji su napravljeni. Dakle, postoji plan kako će se to otkloniti. Svi objekti koji su ranije postojali samo su adaptirani. Mi smo voljni da sve te nepravilnosti otklonimo. Zidovi su sačuvani, bedemi, ništa tu nije rađeno. Dakle, nismo dirali ono što je srž i ono što je u stvari najvažnije", kaže Mitra Đuričić, direktor Turističke organizacije Doboj. 

Ona dodaje da su vrata Gradine "pod ključem" zato što zvanično još nije počela sezona na tvrđavi, koja će, ukoliko to vremenske prilike dozvole, biti upriličena polovinom aprila. Na Gradini su započela i arheološka istraživanja, koja u saradnji s Turističkom organizacijom obavlja dobojski Regionalni muzej, a koja bi trebalo da konačno riješe misteriju tačnog nastanka tvrđave. 

"U prvoj sezoni radimo istraživanje tzv. ekonomskog objekta uz glavnu kulu. On nikada nije istraživan, tako da očekujemo svašta. Prvo, da vidimo kada je tvrđava osnovana, koji je karakter objekta, okretni nalazi", rekao je arheolog Aleksandar Jašarević, te dodao da sadašnji izgled Gradine, osim glavne kule, potiče iz XVIII vijeka, odnosno moderni izgled je dobila nakon napada Eugena Savojskog na Sarajevo.
 
(Nezavisne novine/Adisa Kušundžija)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.