1.10.2016. 20:10
0
Okrenuo im leđa: Svi skinsi su nasilni, ali ovi su najnasilniji...
Može li čovjek promijeniti svoj život i od nacista, rasista i nasilnika postati porodični čovjek s ciljem pomaganja ljudima? Dokaz je Bryon Widner, osnivač zloglasne bande skinheadsa.

Bryon Widner je proveo 16 godina kao zloglasni član banke rasističkih skinhedsa u državama Ohio i Indiana. Nekoliko godina je proveo i u zatvoru. Tek nakon što je postao muž i otac, shvatio je da ne želi odgajati djecu u neprijateljskom okružju i nasilju, kojeg je nekad zagovarao...  Bio je jedan od osnivača bande Vinlanders koji su kasnije postali jedna od najbrutalnijih i najvećih grupa skinhedsa u Americi.

Nakon 16 godina, odlučio je u potpunosti promijeniti svoj život i prekinuti s prošlosti.  Znao je da će ga njegove tetovaže preko cijelog lica zauvijek pratiti i da će se teško moći infiltrirati u normalni svijet. Zbog toga se dvije godine neprestalno podvrgavao bolnim operacijama i laserskim tretmanima otklanjanja tetovaža.  Želi svojim primjerom pokazati mladima da ne prave iste greške O njegovom dramatičnom životu snimljen je i dokumentarac Erasing Hate (Brišući mržnju) koji prati bolno otklanjanje tetovaža, proces pokajanja i priču o napuštanju bande.

- Ako mogu svojom pričom potaknuti jednu mladu osobu da ne napravi iste greške kao ja i spriječiti da barem jedna porodica ne prolazi ista sr**nja kao i mi smatrat ću da sam uspio - rekao je Widner.

- Vinlandersi su sastavljeni od ljudi koji su bili previše ekstremni za ostatak svijeta - rekao je istražitelj Joe Roy, koji je stupio u kontakt s pokajnikom Widnerom, i dodao: "Svi skinheadsi su nasilni, ali ovi su bili najnasilniji."

- Widner je jedan od hiljade male djece koje uvuku u taj svijet, koji traže porodicu i nekoga ko će ih prihvatiti. Kada napravite sve te tetovaže, nema povratka. Niko vas više neće prihvatiti u vanjskom svijetu. Nema šanse da ćete dobiti posao. To je gore nego da imate kriminalni dosje - a većina ove djece ima i jedno i drugo - dodaje Roy.

- Za ono što je Widner napravio je trebalo mnogo hrabrosti. Ovo je priča o pokajanju i iskupljenju. Ovaj čovjek je okrenuo leđa nekim jako jako opasnim ljudima. Sad je označen, a društvo ga ne prihvaća - dodao je. 


(Anesa Agović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.