6.12.2017. 16:37
0
Ko je jedina osoba koja može putovati bez pasoša?
U vrijeme kada su komunikacije i putovanja napredovali i u konstantnom su razvoju, bh.građani još uvijek posmatraju spisak lokacija na koje ne mogu putovati bez viza dok je u našu državu dozvoljen brojnim stranim državljanima ulazak samo uz pasoš ili ličnu kartu. Dok mi pokušavamo ostvariti što bolji status u sistemu putovanja bez viza, u svijetu postoji jedna osoba koja može praktično putovati bez pasoša.

Riječ je o privilegiji koju isključivo ima kraljica Elizabeta II, s tim što ta odluka ne važi za ostale članove kraljevske porodice. 

Britanska kraljica Elizabeta II vladar je Velike Britanije, Kanade, Australije, Novog Zelanda i ostalih zemalja Komonvelta, što nosi mnoštvo privilegija.

Osim zemljama kojima vlada, kraljica bez pasoša može da putuje po čitavom svijetu, a u historiji će, između ostalog, biti zapamćena kao britanski monarh koji je obišao najviše zemalja (najmanje 116). Svi pasoši koji se izdaju u Velikoj Britaniji, izdaju se u njeno ime.
Osim toga, kraljica ima privilegiju odnosno, imunitet kada su u pitanju krivična djela, pravo da objavi rat bilo kojoj zemlji, vozi bez vozačke dozvole i jedina je koja ne mora plaćati porez, iako kako navodi b92, ona to radi od 1992.godine. 


(Aida Selmanović) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.