10.3.2018. 22:00
0
Treniraju li roditelji strogoću na starijoj djeci
Najnovija istraživanja pokazala su da roditelji na prvorođenoj djeci treniraju strogoću i vježbaju autoritet, dok su prema mlađoj djeci znatno popustljiviji i tolerantniji.

Kada se rodi drugo dijete roditelji postaju popustljiviji i mlađoj djeci tada je dopušteno puno više slobode, jer roditeljima očito dosadi stalno treniranje strogoće, prenosi Avaz.

Iz toga proizlazi, tvrde stručnjaci, da će drugo, treće ili četvrto dijete u porodici imati veće šanse da kasnije tokom života ode krivim putem. Profesori s Univerziteta Maryland proučavali su rezultate američkog zavoda za statistiku da bi došli do saznanja kako poredak rođenja utječe na životni put.

Rezultati su pokazali da se prvorođena djeca općenito ponašaju bolje i rjeđe upadaju u nevolje u tinejdžerskim godinama. Drugorođena ili trećerođena djeca su pak jako dobro uvježbana za "izigravanje sistema" jer su vidjela kako se roditelji odnose prema njihovoj starijoj braći i sestrama pa jako dobro znaju kako omekšati roditeljsko srce.

(Ajla Hurko)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.