30.3.2018. 20:15
1
Na najtišem mjestu na svijetu čovjek izdržao 45 minuta
Ako stojite mirno dovoljno dugo, počet ćete da čujete zvuke otkucaja svog srca ili varenja hrane u vašem organizmu. Ako se pomjerate, čut ćete škripanje vaših kostiju. Na kraju ćete izgubiti ravnotežu, jer potpuni nedostatak eha remeti vašu orijentaciju u prostoru.

Neobična soba čiji zidovi apsorbiraju 99,99 posto zvukova nalazi se u Mineapolisu, najvećem gradu Minesote (SAD). Prema podacima iz Ginisove knjige rekorda, upravo ona nosi titulu "najtišeg mjesta na svijetu".  

Riječ je o prostoriji koja je nastala saradnjom naučnika u okviru kompanije "Orfield Labs".

Njeni zidovi napravljeni su od međusobno umreženih ploča posebnog materijala, s vrhunskom izolacijom zvuka, dok je pod prekriven polupropusnom mrežom koja podsjeća na trampolinu.

Rezultat?
Nivo buke je minus 20,3 decibela, što znači da se "buka" u ovoj komori nalazi na nivou od 20,3 decibela ispod donjeg praga ljudskog sluha. Poređenja radi, jačina zvuka mirnog disanja iznosi 10 decibela, a na minus 23 decibela može se čuti zvuk sudaranja molekula zraka, piše CNN,

Prostoriju je moguće i posjetiti, a cijena tog zadovoljstva iznosi nekoliko stotina eura za maksimalnih 60 minuta provedenih u sobi.

Ipak, najduži period koji je čovjek proveo u njoj je 45 minuta, jer su reakcije organizma na ovako neobične uvjete različite, od dezorijentacije, preko mučnine, do haluciniranja.
 
Razlog za to je činjenica da su u stvarnom svijetu naše uši konstantno izložene nekom zvuku, tako da zračni pritisak uvijek u nekoj mjeri vrši pritisak na njih. Kada uđete u anehoičnu komoru, nema više pritiska, s obzirom na to da nema refleksije zvuka na okolnim zidovima.

(Ajla Hurko)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.