8.4.2018. 22:00
0
Za vilu od 50 miliona dolara zainteresirano šest kupaca
Jedna od posljednjih rezidencija iz zlatnog doba New Yorka, nekadašnje skrovište Josipa Broza Tita nakon pokušaja atentata 1963. godine, rezidencija srbijanskog ambasadora u Ujedinjenim narodima, prodaje se za 50 miliona dolara, a navodno je za ovu vilu zainteresirano šest kupaca.

Električni lift
Vila ima šest spratova, 18 soba i šest kupaonica, a u podrumu se nalazi vinski podrum. To je bila prva zgrada sa dva električna lifta, koja su još u funkciji. U luksuznoj rezidenciji sačuvano je skoro sve, uključujući i zlatne lustere, mermerne stepenice, pa čak i štednjak iz 1905. godine.

Nakon godina pregovora, predstavnici Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije i Makedonije postigli su dogovor o prodaji te luksuzne rezidencije, koja zjapi prazna od ranih devedesetih. Novac od prodaje ove luksuzne građevine trebale bi podijeliti sve države bivše Jugoslavije.

Skriveni sprat
Vila je izgrađena 1904. godine, a prvi vlasnik bio je guverner Rod Ajlenda, a rezidenciju je 1925. kupila Emily Vanderbilt za 450.000 tadašnjih dolara. Nakon završetka Drugog svjetskog rata, Jugoslavija je 1947. godine kupila rezidenciju od Vanderbiltovih za 300.000 dolara.

Decenijama je služila kao službena rezidencija jugoslavenskog ambasadora pri Ujedinjenim narodima, a još nosi tragove Hladnog rata. Skriven je čitav jedan sprat i ograđen metalnim Faradejevim kafezom kako bi spriječili prisluškivanje telefonskih razgovora. Nakon pokušaja atentata na Tita 1963. godine, jugoslavenski maršal sakrio se upravo u tu rezidenciju, iza debelih neprobojnih prozora.

(Ajla Hurko)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.