20.7.2018. 15:15
0
Sam u džungli 22 godine: Snimljen posljednji preživjeli član amazonskog plemena
Posljednji poznati preživjeli iz jednog amazonskog plemena koje su ubili farmeri uhvaćen je okom kamere nakon 22 godine, otkako živi sam u džungli.

Ovaj posljednji preživjeli poznat je i kao „Čovjek u rupi“, a snimili su ga vladini zvaničnici u brazilskoj Rondoniji. 

Viđen je polugol kako cijepa drvo. Dio džungle gdje je viđen ima papaje i kukuruz, a nastamba mu je napravljena od drveta. 

Istraživači su ga prvi put ugledali u džungli 1996., a godine. 

- Misli se da tamo živi sam 22 godine, da mu je oko 50 godina i da vrijeme provodi loveći svinje, ptice i majmune pomoću luka i strijele - piše "Guardian".

Istraživači vjeruju da je ostavljen sam kada su ostatak članova njegovog plemena ubili farmeri tokom napada. Funai, brazilska vladina agencija za domoroce, ima stroga pravila pri limitiranju interakcije sa izoliranim plemenima. Tako da ne znaju njegovo ime i koje je njegovo pleme bilo.

Njegovo ponašanje se motri još od 1996. godine, ali je snimljen samo jednom ranije – u brazilskom dokumentarcu "Corumbiara" iz 1998. 

Redovno se provjerava je li živ te ga pritom pronalaze kako kopa rupe u zemlji. Upravo zbog toga je i dobio nadimak. Razlog tome je, pretpostavlja se, da zarobi životinje ili da se sakrije. 

Nevladina organizacija "Survival International" navodi da se uspio držati postrani i van civilizacije na svojoj zemlji koju žele mnogi grabljivci i farmeri. Iz agencije Funai navode da vjeruju da je u brazilskom Amazonu 113 plemena, prenosi Avaz.

(Amila Alijagić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.