29.8.2018. 16:48
1
Dobacivanje na ulici u jednoj zemlji postaje ilegalno
Od sljedećeg mjeseca u Francuskoj će biti zakonom zabranjeno dobacivanje na ulici.

Naime, poslanici u Francuskoj su izglasali zakon kojim se zabranjuje seksualno uznemiravanje na ulici, kao dio strože legislacije o seksualnom ponašanju, a koje uključuje dobacivanje na ulici (catcalling) i silovanje maloljetnih osoba.


Od sljedećeg mjeseca, dobacivanje na ulici i u javnom prevozu može rezultirati kaznama i do 750 eura, ukoliko je u pitanju agresivnije ponašanje koje preraste i u fizički kontakt, prenosi Reuters. 
Francuska ministrica za ravnopravnost polova Marlene Schiappa, rekla je da je zakon odobrio Državni savjet, najviše zakonodavno tijelo ove države.

#MeToo pokret (#BalanceTonPorc na francuskom) pokrenuo je pitanje kako se ophoditi prema kulturi rodno zasnovanog uznemiravanja i nasilja. Sa druge strane, u januaru, više od 100 Francuskinja (uključujući glumicu Ketrin Denevju (Catherine Deneuve)) napisalo je otvoreno pismo kritikujući #MeToo pokret zbog podsticanja mržnje prema muškarcima i seksu, prenosi Lola magazin.

Ipak, prošle sedmicee, nadzorne kamere zabilježile su snimak na kom muškarac šamara mladu studentkinju arhitekture koju je uznemiravao neko vrijeme, a koja je odbijala da odgovori na njegova dobacivanja. Ovaj video je u kratkom roku postao viralan što je dijelom uticalo na brzinu donošenja ove odluke.

Ova legislacija uključuje i zakone koji se tiču saglasnosti žrtava seksualnog nasilja koje su mlađe od 15 godina i ekstenziju roka za podnošenje prijava za maloljetnike, kojom je rok produžen na 30 godina nakon sticanja punoljetstva. Takođe, prema novom zakonu, seksualni odnosi između odrasle osobe i osobe u dobi od 15 godina ili mlađoj smatraće se silovanjem.


Lejla Trle 

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.