16.12.2018. 20:46
0
Boris, ruski robot koji baš i nije tako savršen
Može da hoda, može da razgovara, a može čak i da igra kao robot. A da li je to zaista robot?

Nakon susreta sa čudesnom mašinom po imenu Boris, predstavljenom na forumu za mlade u Jaroslavlju 11. decembra, reporter ruske državne televizije je tvrdio da je to zaista robot, piše Radio Slobodna Evropa.

Novinar kanala Rusija 24 opisao je Borisa kao "jednog od najnaprednijih robota", koji je "već naučio da pleše". Ali se ispostavilo se da Boris nije bio ništa posebno u odnosu na Asima, tehnički veoma naprednog robotskog humanoida koga je proizvela japanska Honda, na kojeg i dosta podsjeća.

U stvari, to je bio samo muškarac u kostimu, koji je skakutao na sceni poznatog godišnjeg foruma u čijem je stvaranju prije nekoliko godina ulogu imao i ruski predsjednik Vladimir Putin.

U izvještaju Rusije 24, međutim, očigledno je sve ozbiljno shvaćeno, pa se sada taj kanal nalazi na meti ismijavanja nekih medija u Rusiji i brojnih korisnika na društvenih mreža.

Ruska kompanija za visoku tehnologiju Tjournal pronašla je rusku firmu Show Robots, koja proizvodi kostime "Robot Aliosha", slične onom koji je prikazan na božićnom forumu u Jaroslavlju.

Na svom sajtu, kompanija se ponosi "dizajnom i tehničkom izradom kostima koji stvara skoro savršenu iluziju da pravi robot stoji pred vama", dodajući da se kostimi mogu iznajmiti ili kupiti za 250.000 rubalja (3.765 dolara) po komadu.

Tjournal napominje da se organizatori na forumu nisu odnosili prema Borisu kao stvarnom robotu, objašnjavajući da je čovjek sa kostimom bio dio diskusije o robotima na budućem radnom mjestu.

Forum nazvan Budući intelektualni lideri Rusije, je godišnji događaj koji podržava Ministarstvo obrazovanja. Projekat je, navodno, bio zamisao Vladimira Putina, koji mu je prisustvovao 2017. godine.

Slike druženja mladih forumaša sa Borisom pokazuju da ih nije bilo briga da li je robot "savršen".

Fotografija koju je objavio Vesti Jaroslavlja na Twitteru pokazuje da je Boris fotografisan sa nasmijanim mladim Rusima. Fotografija, slikana otpozadi, prikazuje čovjekov vrat koji se jasno vidi ispod glave "robota".

Ruska novinska agencija Meduza objavila je da je Rusija 24 povukla snimak sa svog YouTube kanala, kada je Boris razotkriven kao lažni robot.

Tjournal napominje da u svojoj emisiji, Rusija 24 ni u jednom trenutku nije navela da je to samo tehnički trik, predstavljajući ga kao autentičnog, za razliku od organizatora, prenosi b92.


(Amila Alijagić)

BorisRobot
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.