28.1.2019. 14:07
1
Putina nije moguće prisluškivati, a evo i zbog čega
Ruski predsjednik Vladimir Putin za 19 godina državničkog mandata nikada nije prisluškivan, za šta postoje jednostavni razlozi – ne koristi pametni telefon, nema ga na internetu, dok su njegovi radni razgovori posebno šifrovani.

Putinu, za razliku od drugih svjetski poznatih ličnosti i institucija, niko nikada nije hakovao lične podatke niti su “telefonski huligani” razgovarali sa njim lažno se predstavljajući, što su iskusili drugi državnici.

Ruski lider ne koristi pametni telefon i aplikacije za slanje poruka, a rijetko ide na internet.

Da bi strane obavještajne službe ili “telefonske šaljivdžije” stigli do Putina, morali bi mu prići vrlo blizu.

“Čim uzmete u ruke pametni telefon, vi dajete potvrdu da ste spremni da sve svoje podatke iznesete na uvid javnosti”, rekao je portparol predsjednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov.

O važnim temama Putin razgovara samo preko zaštićene telefonske linije, a zaštitu je nemoguće “provaliti” jer se glas kodira u digitalni signal pomoću složenog kriptografskog algoritma.

Potrebno je godinu i po dana da se taj algoritam dešifruje, a i besmisleno je to činiti jer se tokom razgovora algoritam više puta u različitim intervalima mijenja po principu slučajnog izbora.

Taj sistem osmislili su ruski stručnjaci za bezbjednost.

Tokom 2015. godine za razvoj zaštićene linije kvantne veze i za druge projekte sa kvantnim tehnologijama iz ruskog budžeta izdvojeno je 230 miliona rubalja (oko 3.060.778 eura), prenosi CDM.

Ta tehnologija je već spremna. U takvom sistemu podaci se prenose pomoću fotona i, da bi se prepoznali, potrebno je promijeniti njihovo stanje, a to nije moguće učiniti neprimjetno, prenosi “Ruska riječ”.


(Lejla Trle) 

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.