2.3.2019. 9:20
0
Dogodilo se na današnji dan: Predstavljen semafor, rođena Marija J. Zagorka, otvoren hotel za žene...
- 1791. U Parizu predstavljen komunikacijski sistem nazvan semafor. Radilo se o svojevrsnom 'optičkom telegrafu' velikih proporcija koji je bio montiran na krovove ili visoka postolja, kako bi ga se vidjelo iz velikih udaljenosti, a sistem je bio popularan krajem 18. i početkom 19. stoljeća.

- 1824. Rođen Bedrich Smetana, češki kompozitor i dirigent koji je u grandioznom ciklusu "Moja domovina", koji obuhvaća šest simfonijskih pjesama, dao jedinstvenu tonsku apoteozu češkog mita i povijesti.

- 1873. Rođena Marija Jurić Zagorka, najčitanija hrvatska književnica i prva hrvatska novinarka. Borila se protiv društvene diskriminacije, mađarizacije i germanizacije te za prava žena. Pisala je romane namijenjene široj publici u kojima isprepliće ljubavne priče s elementima nacionalne povijesti.

- 1888. Potpisivanjem Istanbulske konvencije, Sueski kanal postao prohodan svim plovilima tijekom mirnih i ratnih razdoblja.

- 1903. U New Yorku otvoren "Martha Washington Hotel", prvi hotel namijenjen isključivo ženama.

- 1927. Rođen Adem Čejvan, bosanskohercegovački filmski i kazališni glumac. Ostvario je velik broj kazališnih i filmskih uloga. Bio je osnivač susreta za glumce koji su se održavali u Banjoj Luci pod nazivom "Susreti za glumce u maju".

- 1931. Rođen Mihail Gorbačov, sovjetski političar, posljednji predsjednik SSSR-a i dobitnik Nobelove nagrade za mir.

- 1962. Košarkaš Wilt Chamberlain (NBA) postigao 100 koševa u jednoj utakmici, što je rekord koji do danas nikada nije nadmašen. Njegova momčad, Philadelphia Warriors, pobijedila je New York Knickse s rezultatom 169-147.

- 1983. Umro Bratoljub Klaić, hrvatski jezikoslovac, kroatist i prevoditelj. Postao je poznat po Rječniku stranih riječi, koji je od 1951. do 2007. godine izišao u više izdanja.

- 1989. Dvanaest zemalja Europske zajednice obvezalo se da će do kraja stoljeća u potpunosti prekinuti proizvodnju svih klorofluorokarbona, spojeva iz grupe haloalkana, koji imaju izrazito negativan utjecaj na okoliš, a posebno ozonski omotač.

- 1998. Film "Titanic" Jamesa Camerona postao prvi film u svijetu koji je ostvario prihod od milijardu dolara.

- 2000. Umro Erik Holmberg, švedski astronom. Među ostalim, zaslužan je za otkriće da se satelitske galaktike često kreću po određenim putanjama - "Holmbergov efekt".

- 2003. Francuski predsjednik Jacques Chirac doputovao u službeni posjet Alžiru. To je prva posjeta na najvišoj razini od kada je Alžir stekao neovisnost od Francuske 1962. nakon osmogodišnjeg rata.




(FENA / Lejla Trle) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.