26.8.2019. 10:10
0
Simpatični Grk proglašen počasnim građaninom Sarajeva
Ove godine slavi se 155 godina postojanja Sarajevske pivare i to nije samo veliki jubilej za ovu kompaniju, nego i za cijelu Bosnu i Hercegovinu. S Pivarom je počela industrijalizacija u našoj zemlji, a u njoj su radile generacije Bosanaca i Hercegovaca i tokom svih ovih godina nije nikada prestajala s proizvodnjom.
U okviru obilježavanja ovog jubileja Sarajevska pivara je kreirala kratke video priče koje govore ne samo o bogatoj historiji naše zemlje, već i ove renomirane kompanije.

Priče sa našeg izvora“ nam otkrivaju zanimljivu priču o još jednoj ličnosti iz historije Sarajeva.

Iznad ulice Niže banje u Sarajevu nalazi se Petrakijina ulica. Petro T. Petrović poznat kao Petrakija, podnačelnik sarajevski, 1905. godine proglašen je i počasnim građaninom Sarajeva. 

Spominje se, između ostalog, i među gostima na otvaranju prvog industrijskog pogona – Sarajevske pivare 1864. prilikom kojeg je priređeno veliko veselje na Kovačićima gdje je zbog izvora tada bila smještena.

Petrakija je uz Sarajevsku pivaru bio i narednih godina, pa se u „Sarajevskom listu” iz juna 1890. može naći tekst o teferiču u „Češkoj pivari”, koji je priredio baš Petrakija i na koji je pozvao „cijelo gradsko zastupstvo i činovništvo gradskog poglavarstva i vladinog povjereništva za grad“. 

„Sarajevski list” u julu 1896. izvijestio je i o prvoj sjednici Odbora za gradnju pozorišne zgrade u Sarajevu na čijem čelu je bio Petrakija. Na jednoj od tada predloženih lokacija – Apelova obala, pozorište je i izgrađeno 1897. po projektu Karla Paržika, a svečano otvoreno 1899. predstavom „Medeja“.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.