22.3.2020. 15:25
0
Britanski stučnjaci tvrde: Jedan simptom otkriva skrivene nosioce koronavirusa!
Svako ko doživi nagli gubitak mirisa mogao bi biti „skriveni nosilac“ koronavirusa, čak i ako nema drugih simptoma, prema dokazima koje su sakupili vodec´i rinolozi u Velikoj Britaniji.

U Južnoj Koreji, Kini i Italiji, oko trećine pacijenata koji su pozitivno testirali COVID-19, također, su prijavili gubitak mirisa, poznat kao anosmija ili hiposmija, izvjestili su vodeći stručnjaci za uho, nos i grlo u Velikoj Britaniji.

"U Južnoj Koreji, gdje je testiranje bilo šire rasprostranjeno, 30 posto pacijenata koji su bili pozitivni na koronu imali su anosmiju kao glavni simptom koji ih predstavlja u inače blagim slučajevima", rekli su u zajednickoj izjavi predjsednica profesora Britanskog rinološkog društva, Kler Hopkins i predsednica britanskog udruženja profesor otorinolaringologije, profesor Nirmal Kumar.

Profesori su rekli da mnogi pacijenti širom svijeta, koji su pozitivno testirani na COVID-19, imaju samo simptome gubitka mirisa i ukusa, bez uobičajenih simptoma visoke groznice i kašlja.


"Brzo je narastao broj izveštaja o značajnom povećanju broja pacijenata koji su anosmiji prisutni bez drugih simptoma", kaže se u saopćenju.

"Iran je iznio nagli porast slučajeva izolovane anosmije, a mnoge kolege iz SAD-a, Francuske i Sjeverne Italije imaju isto iskustvo."

Nedostatak drugih prepoznatljivihih simptoma u ovim slučajevima može značiti da je malo vjerovatno da će biti testirani i izolovani, što znači da bi mogli doprineti brzom širenju bolesti širom svijeta.

"Mislim da su ovi pacijenti možda neki od do sada skrivenih nosilaca koji su olakšali brzo širenje COVID-19", dodali su.

Profesor Kumar rekao je za Skaj Njuz da naročito mlađi pacijenti mogu demonstrirati samo gubitak mirisa ili ukusa, a da pritom ne pokažu češće prepoznate simptome visoke tjelesne temperature i uporni kašalj.

"Kod mladih pacijenata nemaju značajne simptome, poput kašlja i groznice, ali mogu imati samo gubitak mirisa i ukusa, što ukazuje na to da se ovi virusi zadržavaju u nosu", rekao je.

Profesori su pozvali svakoga ko je predstavio simptome gubitka ukusa ili mirisa da bude upućen da se samoizoliše sedam dana kako bi se sprečilo potencijalno dalje širenje bolesti.

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.