11.11.2020. 15:11
0
Par koji je napravio vakcinu protiv korone spojila je zajednička strast prema istraživanju raka
Naučnici Ugur Sahin i Ozlem Tureci osnivači su firme BioNTech, a početkom sedmice su sa američkim partnerom, firmom "Pfizer", objavili kako se vakcina na kojoj su radili mjesecima pokazala više od 90 posto efikasnom u preveniranju zaraze koronavirusom.

Tursko-njemački naučnici su za izradu vakcine koristili dosad nikad odobrenu tehnologiju, poznatu u naučnim krugovima kao mRNA, kako bi izazvali imunološku reakciju u ljudima koji se vakcinišu.

- Mislim da je dobra poruka za čovječanstvo da sada razumijemo kako se Covid-19 infekcija zaista može spriječiti vakcinom - rekao je Šahin.

Šahin i Tureci su osnovali svoju prethodnu kompaniju, "Ganymed Pharmaceuticals" 2001. godine, kako bi razvili antitijela za borbu protiv raka. Prodali su je za nevjerovatnih 1,4 millijarde dolara 15 godina kasnije.

Svoje živote su posvetili nauci, izučavanju onkologije i infektivnih bolesti, a godinama su pioniri u kreiranju personaliziranih imunoterapijskih tretmana za rak.

Svrstali su se u top 100 najbogatijih Nijemaca, prema magazinu 'Welt am Sonntag'. Tržišna vrijednost njihove kompanije BioNTech skočila je na 25,72 milijarde dolara, što predstavlja skok sa 4,6 milijardi od prošle godine.

U razgovoru za CNN u maju ove godine kazali su kako osjećaju dužnost da pruže nešto za društvo, s obzirom na posao kojim se bave decenijama.

Šahin je rođen u Iskenderunu, gradu na turskoj mediteranskoj obali. S četiri godine preselio se u Keln, gdje je njegov otac radio u tvornici Ford, prenosi Reuters.

Tureci, kćerku turskog doktora, upoznao je kada su oboje započeli akademsku karijeru. Spojila ih je zajednička strast prema istraživanju raka, a Reuters je prenio kako su supružnici započeli čak i dan vjenčanja – u laboratoriju.


Nakon što je pročitao vijest o pojavi koronavirusa u Vuhanu, Šahin je vođen malim koracima stigao od mRNA lijekova protiv raka do antivirusne vakcine bazirane na mRNA, piše Reuters.

"BioNTech" je usmjerio 500 svojih zaposlenika da rade na projektu s nekoliko potencijalnih spojeva mRNA, a kasnije su uspostavili partnerstvo s "Pfizerom".

Kolege opisuju Šahina kao "skromnu i povučenu" osobu.

Šahin je rekao da je cilj BioNTecha, u saradnji s "Pfizerom", pojačati proizvodnju svog kandidata za vakcinu i da se nadaju proizvesti do 1,3 milijarde doza do kraja 2021. godine, ako dobiju odobrenje.

Ponovio je kako "BioNTech" i "Pfizer" planiraju zatražiti od američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) da odobri hitnu upotrebu vakcine, s tim da će taj zahtjev stići možda već sljedeće sedmice.

Direktor "Pfizera" Albert Bourla rekao je da je ovo najveće medicinsko dostignuće u proteklih stotinu godina.


(Nermana Crnčalo)
0
ZANIMLJIVO
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.