26.1.2021. 9:33
0
Ko je vlasnik Lidla, najbogatiji Nijemac?
Najbogatiji Nijemac ujedno je i jedan od najtajanstvenijih ljudi pa tako čak ni magazin Forbes nema fotografiju milijardera Dietera Schwarza, vlasnika Lidla.
Nikada nije davao intervjue niti želio da učestvuje u javnom životu. Ni u njegovom rodnom mjestu mnoge komšije ga ne bi prepoznale kada bi ga vidjele na ulici. Brojni njemački mediji pokušavali su da dođu do njega ili do nekog iz njegovog okruženja, ali su nailazili na “zid ćutanja”.

Takva tajnovitost umnogome podsjeća na onu koju je nekada oko sebe održavao španski biznismen Amancio Ortega, vlasnik brojnih brendova, među kojima je i Zara. Ali, Schwarz je tu tajnovitost uspio da održi i u vremenu kada je došlo do ekspanzije društvenih mreža.

Diskrecija nije tako rijetka pojava za njemačke milijardere pa je tako i vlasnik konkurentskog lanca Aldi “nedostižan” za medije. I on i njegova porodica. Za Schwarzovu tajnovitost “kriv” je i njegov karakter, ali također i strah od otmice sa kojom se sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka suočavala porodica osnivača Aldija.

Ipak, neki podaci o njemu su poznati. Rođen je 1939. godine u Heilbronnu. Njegov otac bavio se prodajom voća na veliko zajedno sa partnerom, koji se prezivao Lidl. Poslije završene srednje škole počeo je da radi sa ocem, a porodica Schwarz je 1973. otvorila prvi market, po uzoru na Aldi, koji se već širio Njemačkom nudeći niske cijene i širok asortiman proizvoda. Pošto nije želio da koristi svoje prezime, jer u prevodu sa njemačkog znači “crno” i moglo bi da bude asocijacija na crno tržište, odlučio je da iskoristi prezime očevog partnera, kratko i jasno – Lidl.

Četiri godine nakon otvaranja prvog marketa, Lidl je već imao lanac od 33 prodavnice. Te 1977. godina Jozef Schwarz je preminuo i njegov sin, Dieter, našao se na čelu kompanije. Danas njegova imperija ima 11.200 prodavnica u 29 zemalja širom svijeta.

Njemačka televizija ZDF nedavno je emitovala reportažu o istoriji Lidla, koja je počela rečenicom: “Dieter Schwarz, fenomen, duh”. Novinari te kuće su otputovali u njegovo rodno mjesto da bi pitali mještane prepoznaju li ga na nekoj od malobrojnih fotografija, ali je većina samo odmahnula glavom, piše "ba.n1info.com"

(Alen Bećirević)
Lidl
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.