5.5.2021. 11:05
0
Da li je Novak Đoković najbolji ambasador Visokog?
Bosna i Hercegovina je zemlja koja se može pohvaliti odličnim, brojnim i znamenitim turističkim mjestima; kako onih koji svjedoče bogatoj, historijskoj zaostavštini, tako i onoj savremenoj i urbanoj, a jedan od gradova koji je posebno interesantan, čemu svjedoče i posjete nekih ,,svjetskih faca'' je Visoko.

Ipak, ono što na prvu privuče turiste, kako domaće tako i inostrane, jesu tragovi bosanskog kraljevstva; dokazi dugog postojanja našeg naroda.

Od Sane do Neretve, od Vučijaka do Bosanskog Šamca - puno je autentičnih i jedinstvenih historijskih spomenika, prirodnih bogatstava  koji ostavljaju bez daha. Ipak, grad koji je nerijetko u žiži javnosti, oko kojeg se uvijek vrti neka priča i koji je privlačan za neke ,,svjetske face'' je Visoko.


U središnjem dijelu Bosne i Hercegovine formirao se grad u koji su utkani neki od najvažnijih historijskih trenutaka i koji su oblikovali državu kojoj pripada. Visoko je grad u Zeničko-dobojskom Kantonu, na ušću rijeka Bosne i Fojnice, grad koji živi od mlađeg kamenog doba, preko prethistorijskog, srednjovjekovnog do dan-danas. Po Visočkoj zemlji znamentioj hodali su Destijati, Rimljani, ovi i oni, a danas se u historiju upisuju teniseri, fudbaleri, glumci, youtuberi... 

Zbog čega?

Izgleda da ni Tvrtko I Kotromanić nije ostao ravnodušan na čari koji nudi Visoko, shodno tome da je u mjestu Mile kod Visokog, 1377. godine krunisan za prvog bh. kralja. Upravo su Mile jedno od mjesta koje se ubrajaju u Must have prilikom posjete ovog grada. 

Grad je dospio u fokus nakon izjave  Semira Osmanagića, nezavisnog istraživača i poznavaoca drevnih kultura, da je brdo Visočica nadomak Visokog, zapravo - piramida. Od tada kreću sve češće posjete ovom gradu, on biva sve interesantniji za inostranu raju, a postaje i predmet oko kojeg se zbijaju mnoge šale. 

Pored Visočkih piramida, još uvijek potpuno neistraženih, grad se može pohvaliti ogromnim, zelenim prostranstvom, okolinom koja nudi također raskošno zelenilo, čist i svjež zrak, brojne izvore i potoke, obilje šumskih plodova i ljekovitog bilja, pružajući tako izvrsno utočište od užurbanog tempa savremenog života.


Mjesto susreta raznih civilizacija i kultura 


Hiljadugodišnja pisana historija uslovila je spoj različite kulture, tradicije i civilizacije koje su se na ovom području smjenjivale i samim tim uzrokovale da se visočka dolina može pohvaliti kulturnom baštinom kao višegodišnjem suživotu različitih konfesija. Tri simbola grada, simboli tolerancije i jednakosti su Franjevački samostan Sv. Bonaventure, Crkva Sv. Prokopija i Tabačka džamija. 

Pored toga što je grad bogat historijsko-kulturnim nasljeđem, u njemu odiše orijentalni duh zahvaljujući kojem posjetioci mogu osjetiti na trenutak da se nalaze u nekom anadolijskom selu. 

Primjer tome je Bijela džamija, koja je uvrštena u sami vrh najljepše dizajniranih vjerskih objekata, a 2007. godine je dobila priznanje mađarskih arhitekata koji su je svrstali među tri najljepše u Evropi.

Kud god da krenem, tebi se vraćam ponovo...

Mogli bismo mi do sutra nabrajati razloge zbog kojih biste trebali posjetiti Visoko, tu su još i naravno poprilično niske cijene, bogata gastronomska ponuda, čist zrak, gostoprimstvo lokalnog stanovništva - međutim, ne mora nužno značiti da su to razlozi koji ovaj grad dovode u centar dešavanja. Sigurno možemo reći da postoji još bar 5 mjesta u BiH koji zbog svoje tradicije i prirodnih bogatstava trebaju mamiti turiste. Čini se da je za jedan grad najbolja reklama kada neka poznata ličnost počasti njega i njegovu okolinu i žitelje svojim dolaskom. Pa ko to ne bi posjetio Visoko nakon dolaska Novaka Đokovića, koji čak planira kupiti i vikendicu tu? Prema njegovim riječima, to bi bilo idealno mjesto za odmor njegove porodice i njega. A da je Visoko za njega poseban svjedoči činjenica da mu se iznova vraća i redovito posjećuje, gledajući na njega kao na svoj drugi dom. 



Semra Šantić

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.