6.5.2021. 21:53
0
Ovo sigurno niste znali: Prvi šef turske obavještajne službe rođen u Trebinju
Malo je poznato da je prvi šef obavještajne službe Sukru Ali Ogel rođen u Trebinju. Ogel se rodio 1886., a bio je turski vojnik i političar, ali i voditelj službe nacionalne sigurnosti od 1926. do 1941. godine.

Službeni podaci govore da je diplomirao na Vojnoj akademiji kao poručnik 1909. Služio je u stožeru Zapadnog fronta u Turskom ratu za nezavisnost. Dana 25. decembra 1926. imenovan je voditeljem Nacionalne policijske službe, gdje je učestvovao u aktivnostima osnivanja.
 
U decembru 1936. povukao se iz Turskih oružanih snaga s činom pukovnika. Od maja 1937. bio je član parlamenta. Nastavio je obnašati dužnost šefa Nacionalne policijske službe kao član parlamenta do 7. jula 1941., kada je podnio ostavku zbog spora s tadašnjim premijerom Rafikom Saydamom.

(Ajdin Balićevac)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.