1.10.2021. 22:19
0
Čak 23 životinjske vrste proglašene izumrlim
Američka savezna agencija za zaštitu faune (FWS) je odlučila da 23 životinjske vrste proglasi izumrlima, uključujući bjelokljunog djetlića koji zvanično nije viđen od 1944. godine, navodis e u izvještajima. FWS "je utvrdio da su te vrste izumrle“, objavljeno je u saopštenju. Pokrenut je proces da se povuku s liste ugroženih vrsta - prenose svjetski mediji.

Vladini stručnjaci su na mnoge načine pokušali da pronađu te 23 vrste ptica, riba i drugih životinja. Upozorili su da klimatske promjene i nestanak staništa, uz druge pritiske, mogu dovesti do toga da takva izumiranja budu sve češća.

"S klimatskim promjenama i nestankom prirodnih područja sve je veći broj vrsta na ivici opstanka. Sad je vrijeme za proaktivne, kolaborativne i inovativne načine da spasimo divljinu Amerike“, rekla je Deb Haland, američka ministarka zadužena za upravljanje federalnim prirodnim resursima i teritorijima.

Među izumrlima je 11 ptica, osam slatkovodnih školjki, dvije vrste riba, šišmiš i jedna biljka, objavila je agencija. Bjelokljuni djetlić je nekada bio najveći detlić u Americi, ali krčenjem starih šuma na jugu SAD-a uništeno je njegovo stanište. Posljednji put je viđen 1944. na sjeveroistoku Luizijane.



(Amer Mujezinović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.