14.11.2021. 15:00
0
Superbaka obara rekorde, sa 105 godina postavila rekord na 100 metara
Kao i svi elitni sportisti, Julia "Hurricane" Hawkins ima nemilosrdni niz. Ona ima 105 godina i postavila je svjetski rekord u trčanju seniora na 100 metara.

Rekord je postavila prošle sedmice na Igrama seniora u Louisiani, ali je nezadovoljna i želi biti brža.

Zabilježila je vrijeme od 1:02:95, što je rekord za žene u starosnoj kategoriji 105+.

- Bilo je divno vidjeti toliko članova porodice i prijatelja. Ali htjela sam to učiniti za manje od minute – rekla je ova 105-godišnjakinja nakon trke, piše The Guardian.

Ovoj penzionisanoj nastavnici nije strana atletska izvrsnost. Počela je da se takmiči na Državnim seniorskim igrama kada je imala 80 godina, i osvojila nekoliko zlatnih medalja. Na kraju je završila svoju biciklističku karijeru rekavši da “nije bilo nikoga s kim bih se mogla takmičiti u mojim godinama”.

Kada je napunila 100 godina, počela je da trči. 2017. postavila je svjetski rekord na 100 metara za žene starije od 100 godina s vremenom 39:62. Kada je njen rekord u septembru oborila Diane Friedman, Hawkins je odlučila da se takmiči u novoj starosnoj kategoriji.

- Volim da trčim i volim da budem inspiracija drugima. Želim da nastavim da trčim što duže mogu. Moja poruka drugima je da morate ostati aktivni ako želite da budete zdravi i sretni kako starite – kazala je Hawkins.

(NAP / Haris A)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.