6.6.2022. 18:00
0
Objavljeni detalji pisama Hitlerovog ljekara
Švicarski potomak jednog od ljekara Adolfa Hitlera objavio je detalje pisama koji pokazuju kako je liječio nacističkog diktatora.

Pisma pokazuju Hitlerov strah od ozbiljne bolesti, prenosi Avaz. 

- Ako je nešto loše, apsolutno moram znati - rekao je Hitler doktoru nakon njihove prvih konsultacija u maju 1935. godine.

Hitlera je nekoliko puta liječio Karl Oto fon Aiken (Carl Otto von Eicken) njemački specijalista za uho, nos i grlo, tokom 10 godina od 1935. godine, prenosi The Guardian.

Pisma od doktora rođaku otkrio je Robert Depdžn (Doepgen), Fon Aikenova pra-praunuk, koji ih je pronašao prilikom istraživanja porodične arhive za školski projekat.

Pisma pokazuju i značaj koji je Hitler pridavao svom glasu, koji je koristio u govorima da bi dobio podršku svom režimu.

Jedna operacija uklanjanja polipa odložena je radi Hitlerovog govora, kaže se u pismima, kako je doktor savjetovao Hitlera da mora odmoriti glas nakon zahvata.

U svojim pismima, doktor nikada nije doveo u pitanje da je liječio čovjeka čiji su postupci doveli do toga da su milioni ljudi ubijeni u Holokaustu i Drugom svjetskom ratu.

Navodi se da je na pitanje ruskih isljednika nakon rata zašto nije ubio Hitlera, doktor rekao: "Ja sam bio njegov doktor, a ne njegov ubica."

Hitler je izvršio samoubistvom u bunkeru u Berlinu 1945. godine, neposredno pred kraja rata, navodi Avaz. 


(Aldina R.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.