28.7.2022. 21:29
0
Skelet drevnog dinosaurusa prodat na aukciji po prvi put privatnom kupcu za 6 miliona dolara
Rijedak skelet drevnog dinosaurusa prodat je u SAD-u nepoznatom kupcu za nešto više od 6 miliona dolara (4,95 miliona funti). Ponudila ga je aukcijska kuća Sotheby's i zaključila prodaju u New Yorku u četvrtak, prenosi BBC.

Skelet je zapravo fosilni primjerak drevnog gorgosaurusa - dalekog rođaka zloglasnog i smrtonosnog Tiranosaurusa reksa (T-rex) koji je otkriven 2018. godine.

Anonimni kupac imat će jedinstvenu priliku da dodijeli nadimak nekadašnjem glavnog grabežljivcu iz doba neposredno prije nego što su dinosaurusi izumrli na kraju perioda krede.

Ovo je druga takva prodaja fosiliziranog skeleta dinosaura koji je Sotheby's ponudio na aukciji. Prvi, T-rex pod nadimkom Sue, prodat je Field muzeju u Chicagu 1997. godine za 8,36 miliona dolara.

Očekivalo se da će Gorgosaurus privući ponude do 8 miliona dolara.

To je jedini primjerak te vrste koji je ponuđen privatnim kupcima. Poznato je da postoji samo 20 fosila poput njega širom svijeta.

Gorgosaurus je lutao Zemljom prije oko 77 miliona godina i, poput T-rexa, imao je veliku glavu, usta puna zakrivljenih nazubljenih zuba i male prednje udove s dva prsta.

Iako manji od svog rođaka T-rexa, bio je brži, opasniji i imao je jači zagriz, optimiziran za "zarivanje zuba u debelu kožu i prodiranje duboko u meso plijena", navodi Sotheby's.

(A. Balićevac)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.