5.3.2023. 16:00
0
Ovako izgleda izlazak iz kuće u Kaliforniji: Palo više od 3 metra snijega
FOTO: Screenshot
Za 18 miliona stanovnika američke savezne države Kalifornije izdano je upozorenje na smrzavanje, dok je u desecima okruga proglašeno izvanredno stanje zbog posljedica serije brutalnih zimskih oluja koje su tu državu zatrpale snijegom, javlja BBC.

Spasioci rade 24 sata na dan kako bi otkopali zajednice u planinskim regijama koje su odsječene zbog dubokog snijega. Američki mediji navode kako je 80-godišnja žena poginula nakon što se njezin trijem urušio pod teretom snijega.
AD

Popularni Nacionalni park Yosemite je zatvoren do daljnjeg. "Zaposlenici parka rade na povratku kritičnih usluga u funkciju kako bi se posjetitelji mogli sigurno vratiti", stoji u priopćenju Yosemitea.

Guverner Kalifornije Gavin Newsom proglasio je izvanredno stanje za 13 okruga kako bi ubrzao rad spasilaca i drugih pružatelja pomoći.

"Država angažira i privatne kompanije kako bi ubrzala čišćenje snijega s kritične infrastrukture prometnica. U koordinaciji s nizom službi radimo na omogućavanju opskrbe strujom ondje gdje je nestala zbog padalina", poručio je Newsov ured u priopćenju.

Naime, više od 75.000 stanovnika i kompanija u Kaliforniji jutros je bilo bez struje zbog nezapamćenih padalina. U okrugu San Bernardino, istočno od Los Angelesa, snijeg uklanjaju 24 sata dnevno, ali trebat će dulje od tjedan dana da se dođe do nekih područja, rekla je za AP Dawn Rowe, načelnica lokalnog ureda za nadzor radova.

Društvenim mrežama širi se snimka koja prikazuje grupu ljudi kako izlazi iz svoje kuće u Truckeeju u Kaliforniji da bi kupila hranu.


Neka područja prisiljena su nositi se s nanosima snijega višima od tri metra, a vlasti su provele 17 operacija spašavanja kako bi pomogle vozačima zapelima u snijegu i skijašima.

U planinama okruga San Bernardino mnogi stanovnici su zapeli u svojim domovima zbog enormne količine snijega. Okrug je uspostavio hitnu telefonsku liniju za stanovnike koji imaju problema sa smrznutim cijevima, preopterećenim krovovima i manjkom hrane.

"Znamo da se krovovi počinju urušavati zbog težine snijega", rekla je Rowe u razgovoru za AP. U kalifornijskom gradu Creslineu urušio se krov trgovine Goodwin and Sons zbog nanosa snijega, i to u trenutku kad su na terenu bili inspektori zaduženi za sigurnost.

Dužnosnici su iz trgovine pokupili što su mogli spasiti i podijelili potrebitim stanovnicima, prenosi Index.hr

(Erna H.) 

 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.