12.3.2023. 13:33
0
U Kini nije padala “kiša crva”
Snimka bizarnog događaja počela se širiti društvenim mrežama, a mnogi građani su zabrinuti ovom pojavom.

Tekst izmijenjen nakon analize nezavisnih fact checkera sa platforme Raskrinkavanje.ba.

U prethodno objavljeno tekstu pisalo je da je u Pekingu počela padati "kiša crva", a snimak je posao viralan na društvenim mrežama. 

Reuters je prvo ustanovio po detaljima s registracijskih oznaka automobila da  je snimak nastao u provinciji Liaoning u sjevernoj Kini. Dakle, snimak, po svemu sudeći, jeste nastao u Kini. Međutim, na njemu nije “kiša crva”. 

Kako su za Reuters objasnili/e eksperti, snimak prikazuje cvasti kineske bijele topole, koje se kolokvijalno nazivaju i “mace”, i kojih ima u izobilju u ovom dijelu Kine.

"KIša crva" je rijedak, ali moguć fenomen, to su napomenuli stručnjaci, ali su isto napomenuli da bi ovakav fenomen bio nemoguć u ovo doba godine u Kini jer su temperature previše niske.

Dodatno, eksperti/ce navode kako bi ”kiša crva”, koja je rijedak, ali moguć fenomen, bila nemoguća u ovo doba godine, jer su temperature previše niske.

U prvobitnoj verziji tekstia stajalo je da je stanovnicima Pekinga rečeno da se preporučuje da napuštaju svoje domove samo sa kišobranima, što se takođe poakzalo kao netačna informacija.

Prema analizi nezavisnih fact checkera ova vijest ocijenjena je kao prenošenje lažnih informacija, te je u skladu sa tim i ispravljena.

 


CrviKina
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.