20.4.2023. 9:05
2
Pezić odgovorio da li je grijeh staviti tespih u auto: Ja to ne bih...
Islamski tumač Elvedin Pezić, kojeg na Facebooku prate 240 hiljade osoba, poslao je upozorenje građanina Bosne i Hercegovine.

Pezić je odgovorio je na ramazansko pitanje: “Da li je grijeh staviti tespih u auto kao ukras?”

“Ja lično smatram da je bolje izbjegavati iz razloga kako neko ne bi shvatio kako je to vid hamajlije. Ali ako bi insan stavio u auto kao vid zaista ukrasa nije napravio nikakav prekršaj. Tespih kao tespih nema nikakve osnove, nema svoju neku svetost.

Tespih je napravljen kako bi ljudima olakšao prebrojati zikr koji oni govore nakon namaza. Tako da je to, mogu biti bobci, mogu biti i neke druge stvari kao košpice i tako dalje, tako da tespih u islamu nema nikakvu svetost.

S tog aspekta da ga stavimo u auto kao vid ukrasa da mi uljepša auto da. Ali se bojim da takav postupak drugi mogu protumačiti, aha tespih, namaz, zikr to čuva auto, kad imaš u autu tespih, nećeš se sudariti?

S tog aspekta ja ne preporučujem da se stavlja tespih u auto, ako bi insan stavio bez ubjeđenja da to čuva auto on nije napravio nikakav prekršaj” – govori efendija Elvedin Pezić.

Pogledajte video


(Admir O.)

2
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.