23.4.2023. 14:09
3
Pezić tvrdi da je po islamu zabranjeno osiguravati automobile, osim ako ti država ne nametne
Islamski tumač Elvedin Pezić, kojeg na Facebooku prate 240 hiljade osoba, poslao je upozorenje građanina Bosne i Hercegovine.

Naime, Pezić je odgovorio je na pitanje: “Da li je dozvoljeno osiguravati automobil i poljoprivredne proizvode od neke prirodne nepogodne kao što su suša, poplave, leda i tako dalje”.

Ako su u pitanju osiguranja koja su zasnovana na komercijali, a sva današnja osiguranja poznata našim državama su čista komercijala, osiguravamo nešto. Šta znači osigurati? Da li će taj neko gdje osiguramo auto doći kod mog auta i stražariti i čuvati moje auto?

“Kada bi to bilo osiguranje, to je dozvoljeno da platimo čovjeka koji će stražariti i čuvati moj auto. Šta nam je neko osigurao? Dajemo 1.000KM na kraju godine nije bilo nikakvog udesa, u redu 1.000 KM ode u nepovrat.  Ili napravimo udes naplatimo 10.000 KM a dali 1.000KM?

Ili naše pare odoše nepovrat ili uzimamo nešto više od onog što smo uložili, tako da ako su u pitanju standardna, klasična, komercijalna osiguranja to je neispravno.

Ako nam nešto država nametne, kao u ovom slučaju osiguranje automobila mi to radimo pod prisilom, i uzmemo najjeftinije osiguranje koje možemo uzeti, pod prisilom činimo nešto što je zabranjeno.

Kada su u pitanju komeracijalna osiguranja nije dozvoljeno vjerniku da ih uzima osim ako mu je neko osiguranje nametnuto, i ne može on to nikako izbjeći. U ovom slučaju je to osiguranje auta, ako čovjek ima potrebu za automobilom on će ga voziti i osiguravati a kada je u pitanju poljoprivredni proizvodi te stvari nije mi poznato da je neka država obavezala poljoprivrednike da to osiguraju.

Sve dok to država ne nametne, čovjek neće uzimati ta osiguranja. – završava Pezić.


(Admir O.)

3
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.