18.5.2023. 15:29
0
U Argentini otkriven gigantski fosil jednog od najvećih dinosaura ikada
FOTO: Getty
Argentinski paleontolozi otkrili su ostatke gigantske nove vrste dinosaura biljojeda dugog vrata u južnoj regiji Patagonije, navodeći da se radi o jednoj od najvećih zvijeri ikada otkrivenih, javlja Reuters.

Otkriće u prirodnom rezervatu Pueblo Blanco koje je predstavljeno danas su naučnici prvi put otkrili 2018. Godine. Kako navodi Reuters, kosti dinosaura bile su toliko velike da se kombi koji ih je prevozio u laboratoriju u Buenos Airesu prevrnuo.

Paleontolog Nicolas Chimento rekao je da su naučnici odlučili da dinosaurusa nazovu “Chucarosaurus Diripienda”.

Sa 50 tona i 30 metara dužine, Chucarosaurus je najveći ikada otkriven dinosaurus u planinskoj provinciji Rio Negro. Smatra se da je živio u kasnom periodu krede uz razne predatorima, ribama i morskim kornjačama.

Bedrena kost Chucarosaurusa, koja se protezala 1,90 metara, bila je podijeljena na tri dijela, od kojih je svaki bio težak preko 100 kilograma i bilo je potrebno najmanje tri osobe da je podignu, rekli su naučnici.
Patagonija je bila dom najvećih dinosaurusa biljojeda na svijetu, kao što je kolosalni Patagotitan mayorum, najveći dinosaurus ikada otkriven, iako naučnici još uvijek ne znaju zašto su tamošnje vrste tako brzo rasle, a u nekim slučajevima nikada nisu prestale rasti tijekom svog života.

Paleontolog Matias Motta rekao je da iako je Chucarosaurus, sauropod, parirao drugim patagonskim divovima po veličini i težini, te da karakteristike njegovih kukova, prednjih i stražnjih udova sugeriraju da je bio vitkiji i graciozniji.

Oko 140 vrsta dinosaurusa otkriveno je u Argentini, koja se pored Kine i Sjedinjenih Država svrstava među tri vodeće zemlje po ovakvim istraživanju i otkrićima.

Studije su sproveli istraživači iz Muzeja prirodnih nauka Bernardino Rivadavia, Fondacije Azara i nacionalnog istraživačkog vijeća Conicet uz podršku Nacionalnog geografskog društva, prenosi N1. 


(A.R.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.