30.5.2023. 12:00
0
Riješena misterija fluorescentno zelene vode u Veneciji
Lokalne vlasti saopštile su razlog promjene boje vode u Grand kanalu u Veneciji.


Kako prenosi Guardian, lokalne vlasti su rekle da se ova promena desila zbog fluoresceina, supstance koja nije toksična i koristi se za testiranje mreže otpadnih voda.

Stanovnici su primjetili da je voda u kanalu pozelenila u nedjelju, zbog čega je policija istraživala uzroke, a bilo je špekulacija da bi to mogao da bude performans boraca za zaštitu životne sredine.

Analiza je pokazala „prisustvo fluoresceina u uzetim uzorcima“, navela je regionalna agencija.

Rezultati „nisu pokazali prisustvo toksičnih elemenata u analiziranim uzorcima“, navodi se.

Ovo nije prvi put da je voda u ovom kanalu pozelenila.

Argentinski umjetnik Nikolas Garsija Uriburu je 1968. godine ofarbao vodu u zeleno fluorescentnom bojom tokom Bijenala u performansu promocije ekološke svijesti, prenosi N1. 


(A.R.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.