7.6.2023. 13:40
0
Seks nije registrovan kao sport
Seks nije zvanično registrovan kao sport, iako su brojni mediji prenijeli suprotno.


Ovaj tekst je izmijenjen nakon analize nezavisnih fact checkera sa platforme Raskrinkavanje.ba.

Naime,  radi se o tome da je Šveđanin Dragan Bratić, koji je inače vlasnik nekoliko striptiz klubova, u januaru ove godine podnio zahtjev da se seks klasifikuje kao sport. Sportska konfederacija Švedske ovaj zahtjev je odbila u maju. 

"Švedski seksualni savez" nije član  Švedske sportske konfederacije, iako postoji pornografska web stranica s tim imenom, koja vodi do web stranice sa drugim URL-om. Upravo ta stranica pokreće odbrojavanje za "turnir" i navodi da će isti biti emitiran "uživo". 

S tim u vezi, nije riječ o "evropskom prvenstvu", niti o sportskom takmičenju, kako su mediji prenijeli, nego o događaju za odrasle koji se organizuje kao privatni događaj. 

U prvobitnoj verziji teksta navedeno je da je Švedska klasifikovala seks kao sport, što nije tačno i provjerom je utvrđeno da je riječ o lažnoj vijesti. 

Prema analizi nezavisnih fact checkera ova vijest ocijenjena je kao prenošenje lažnih vijesti, te je u skladu sa tim i ispravljena.

Kompletan izvještaj dostupan OVDJE

 

 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.