20.6.2023. 10:11
0
Potraga se nastavlja: Otac i sin među putnicima izgubljene podmornice koja je nestala tokom putovanja do Titanika
FOTO: CNN
Američki i kanadski spasilački timovi pokušavaju da nađu turističku podmornicu koja je nestala tokom putovanja do olupine Titanika s britanskim milijarderom među petoro putnika.

Hamish Harding je predsjedavajući privatne avionske kompanije Action Aviation, koja je navela da je on bio jedan od stručnjaka za misiju na podmornici OceanGate Expeditions za pet osoba koja je nestala u nedjelju navečer.

Pretpostavlja se da podmornica, poznata kao Titan, ima četvorodnevnu zalihu kiseonika.

Pakistanski biznismen Shahzada Dawood i njegov sin Sulaiman Dawood imenovani su kao druga dva lica na podmornici.

U izjavi porodice Dawood, koju je dobio CNN, kaže se: “Do sada je izgubljen kontakt sa njihovom podmornicom i dostupni su ograničeni podaci.

“Veoma smo zahvalni na brizi koju su iskazale naše kolege i prijatelji i želimo da zamolimo sve da se mole za njihovu sigurnost. O porodici se dobro brinu i mole Allaha za siguran povratak članova njihovih porodica.”

Vjeruje se da su druga dva putnika Paul Henry Nargeolet, bivši komandant francuske mornarice, dubinski ronilac i podvodni pilot, i Stockton Rush, izvršni direktor i osnivač OceanGate Expeditions, kompanije koja je organizirala misiju do olupine Titanika.

Titanik se nalazi 3.800 metara ispod površine na dnu Atlantika.

Masovna operacija potrage i spašavanja koju vodi američka obalska straža i uključuje vojne avione nastavljena je danas.

Američka obalska straža saopštila je da će kanadski istraživački brod Polar Prince i 106 Rescue wing nastaviti s potragom na površini, dok je američka obalska straža poslala dva leta C-130 u potrazi za nestalom podmornicom. RAdm John W Mauger iz američke obalske straže rekao je da čine "sve" što mogu da pronađu podmornicu, rekavši da se u njoj nalaze jedan pilota i četiri stručnjaka za misiju sa do 96 sati kisika za hitne slučajeve.

Harding drži tri Guinnessova svjetska rekorda, uključujući najduže trajanje na punoj dubini okeana na brodu sa posadom kada su u martu 2021. on i istraživač okeana Victor Vescovo zaronili na najnižu dubinu Marijanske brazde. U junu 2022. godine otišao je u svemir na raketi New Shepard kompanije Blue Origin.

Na društvenim mrežama tokom vikenda je rekao da je "ponosan što je konačno najavio" da će biti na misiji na olupini Titanika, luksuznog prekookeanskog broda koji je udario u santu leda i potonuo 1912. godine, pri čemu je poginulo više od 1.500 ljudi. Klub istraživača, čiji je Harding jedan od osnivača, objavio je informacije o njegovom nestanku na Instagramu. Predsjednik kluba, Richard Garriott, rekao je: “Kada sam vidio Hamisha prošle sedmice… njegovo uzbuđenje zbog ove ekspedicije moglo se gotovo opipati.

„Znam da se radovao sprovođenju istraživanja na lokaciji. Svi se pridružujemo u nadi da će podmornica biti locirana što je prije moguće i da će posada biti sigurna.”

Zvaničnici rade na tome da do lokacije dovedu vozilo na daljinsko upravljanje (ROV) koje bi moglo doseći dubinu od 6.000 metara.

ROV-ovi se mogu baciti preko bočne strane plovila, na koju je povezan „pupčanom vrpcom“ koja omogućava pilotu da upravlja svojim potisnicima i također prenosi podatke u realnom vremenu sa svojih sonara i sistema kamera. Međutim, veličina Titanica na dnu okeana znači i da bi moglo potrajati da se razazna šta je olupina, a šta Titan.

Stručnjaci kažu da čak i ako podmornica bude pronađena, njeno izvlačenje može biti teško, posebno ako se zapetlja u stoljetnu olupinu. “Postoje dijelovi [Titanica] posvuda. Opasno je”, rekao je Frank Owen, penzionisani službenik Kraljevske australske mornarice i direktor projekta za bijeg i spašavanje podmornica.

Alistair Greig, profesor pomorskog inženjerstva na Univerzitetskom koledžu u Londonu, rekao je: „Ako se spustio na morsko dno i ne može se vratiti vlastitim snagama, mogućnosti su nam vrlo ograničene.

“Iako bi podmornica još uvijek mogla biti netaknuta, ako je izvan epikontinentalnog pojasa, postoji vrlo malo plovila koja mogu doći tako duboko, dok je mogućnost ronilačke otrage potpuno isključena.”

(Erna H.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.