15.7.2023. 11:55
0
Prvi leteći automobil dobio certifikat FAA
FOTO: Alef Aeronautics
Američka federalna uprava za avijaciju (FAA) izdala je specijalnu potvrdu kompaniji „Alef Aeronautics“ sa sjedištem u San Mateu, čije je leteće vozilo Model A trenutno dostupno za pretprodaju.

Dvije osobe
„Alef“ je prvi put otkrio koncept modela A prošle godine. Međutim, mnogi koji su ga vidjeli nisu mogli da kažu po čemu će se razlikovati od Terrafugia Transitiona ili  AeroMobila Štefana Klajna (Klein).

Model A leti pod uglom od 90 stepeni s kabinom za dvije osobe koja automatski mijenja položaj kada je vozilo na putu ili u zraku. Za vidljivost tokom leta kokpit nudi vidno polje od 180 stepeni, jer model A može da leti u bilo kom smjeru.

Legalna dozvola
Na zemlji, međutim, izgleda gotovo kao običan automobil, sposoban da vozi standardnim putevima, da se uklapa u saobraćajne trake i poštuje zakonska ograničenja brzine. 

Za sada, model A će nastaviti da bude ograničen na određene oblasti i svrhe sve dok mu njegova legalna dozvola za letenje ne osigura funkcionalno mjesto u svakodnevnom putovanju na posao.

(Elmedina H.)

0
ZANIMLJIVO
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.