25.12.2023. 20:41
0
Arheolozi pronašli pravo bogatstvo: Otkrivena piramida stara više od 3.000 godina
Tokom arheološke ekspedicije Saryarka sa Univerziteta u Karagandi, duž obala rijeke Taldy u centralnom Kazahstanu, otkrivena je piramidalna struktura stara više od 3.000 godina.

Poznata kao Karažartasova piramida, ova monumentalna građevina baca svjetlo na detalje nekada uspješne kulture Begazy-Dandibay u ogromnim stepama centralne Azije.

Kultura Begazy-Dandibay koja je procvjetala tokom kasnog bronzanog doba na području današnjeg Kazahstana, Kirgizije i Uzbekistana bavila se metalurgijom i stočarstvom i uživala ekonomski prosperitet.

Arheolog Aybar Kasenali i istoričar Serhan Cinar, koji su radili na projektu iskopavanja, tvrde da je Karažartasova piramida služila kao mauzolej pripadnika višeg sloja društva, najvjerovatnije vladara ovog područja.

To je kvadratni piramidalni mauzolej dimenzija 20x30 metara sa prepoznatljivim stepenastim slojevima koji dosežu maksimalnu visinu od 1,5 metara. Ova veličanstvena građevina predstavlja najveću do sada pronađenu grobnicu koja pripada kulturi Begazy-Dandibay.

Izgradnja kolosalne građevine tokom bronzanog doba, posebno u sušnom stepskom području, odražava napredna umjetnička i arhitektonska dostignuća kulture Begazy-Dandibay, dok upotreba klesanog kamena ukazuje na bogato kulturno naslijeđe.

Unutar piramide, arheolozi su pronašli sarkofag sa lobanjom osobe u čiju čast je sagrađen mauzolej, kao i životinjske kosti razbacane po grobnoj komori i stepenastim slojevima piramide, što ukazuje na njihovo učešće u tradicionalnim ceremonijama stepskih plemena..

U jednom dijelu gornje grobne komore otkriveni su bronzani vrh strijele, zlatni prsten i misteriozni komad keramike. Sva ova otkrića zajedno potvrđuju visok društveni status pojedinca koji je tamo sahranjen.

Pored impresivne piramidalne strukture, arheološki tim je otkrio dokaze o naselju u neposrednoj blizini mauzoleja zvanog Kent, koje se može pohvaliti uređenim urbanim rasporedom, zaštitnim zidovima i efikasnim sistemom za prikupljanje vode koji ukazuju na napredno društvo.

(Erna H.) 

0
ZANIMLJIVO
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.