25.1.2016. 14:23
0
Velika Britanija i Bill Gates doniraju 4,3 milijarde dolara za borbu protiv malarije
Vlada Velike Britanije i biznismen Bill Gates su u zajedničkom saopćenju objavili da će uplatiti tri milijarde funti (4,3 milijarde dolara) za program borbe protiv malarije.

Novac će biti uplaćen u fond za istraživanja usmjerena ka drastičnom smanjenju komaraca koji prenose smrtonosnu zarazu, najizraženiji u Africi.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), tokom 2013. godine od malarije je umrlo blizu 120.000 osoba, među kojima je veliki broj djece. Stručnjaci ove organizacije upozoravaju da je skoro polovica svjetske populacije izložena riziku malarije.

"Svi smo uvjereni da svijet bez malarije mora biti jedan od najviših zdravstvenih prioriteta u svijetu. Optimistični smo da za svog života možemo pobijediti malariju i druge smrtonosne tropske bolesti i prijetnje. Tako ćemo svijet učiniti mjestom sigurnijim za život", napisao je Gates u kolumni koju je danas objavio list "The Times".

Britanska državna sekretarka za međunarodni razvoj Justine Greening tvrdi da se Velika Britanija može ponositi naporima koje ulaže u borbu protiv malarije.

"Zahvaljujući naporima Velike Britanije i drugih u proteklih 15 godina je spašeno više od šest miliona ljudskih života. Međutim, malarija je i dalje uzrok svake desete smrti djece u Africi i košta afričku ekonomiju milijarde godišnje. Naše novo obećanje će spasiti bezbroj života i izgraditi sigurniji i prosperitetniji svijet, što je svakako i nacionalni interes Britanije", kazala je Greening.

Vlada Velike Britanije će do 2021. godine u fond uplaćivati po 500 miliona funti (713 miliona dolara) godišnje, dok će Gatesova fondacija uplatiti 200 miliona ove godine.

Bill Gates je poznati biznismen koji je postao multimilijarder nakon što je postao suosnivač Microsofta. Sa pozicije izvršnog direktora te softverske kopanije se povukao 2000. godine, a potom sa suprugom osnovao dobrotvornu fondaciju.

(Anadolu Agency)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.