12.3.2016. 15:40
0
U Sarajevu kampanja za podizanje svijesti o zdravlju bubrega
Udruženje ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplanataciju bubrega u BiH (UNDT BiH), u suradnji s Udruženjem dijaliziranih i transplantiranih bolesnika SBK, Ministarstvom zdravstva FBiH i Donorskom mrežom KS upriličit će sutra u Sarajevu druženje ljekara i pacijenata te tako podržati kampanju obilježavanja Svjetskog dana bubrega.

Taj događaj bit će održan na platou ispred Katedrale od 12 do 14 sati, a građanima i pacijentima bit će podijeljen informativni materijal o hroničnoj bubrežnoj bolesti, te će se vršiti i potpisivanje donorskih kartica.

- Događaju će prisustvovati i djeca kod kojih je urađena transplantacija, te dijalizni pacijenti (transplantirani). Ove godine akcent će biti stavljen na hroničnu bolest bubrega i prevenciju HBB kod djece - navode organizatori.

Iz Udruženja ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplanataciju bubrega u BiH navode da je Bosna i Hercegovina suočena sa sve većom prevalencom hronične bolesti bubrega, što potvrđuju alarmantni statistički podaci prema kojima je jedna od deset osoba pogođena nekim stepenom oštećenja bubrega.

Podaci na svjetskom nivou pokazuju da 10 do 20 posto stanovništva ima neki od stadija hronične bolesti bubrega. Hronična bolest bubrega napreduje sa starijom dobi. U cilju podizanja svijesti o toj bolesti, u više od 150 država svijeta 10. mart se obilježava kao Svjetski dan bubrega.

Svjetski dan bubrega obilježava se u cilju podizanja svijesti o zdravlju bubrega, sprječavanja hronične bubrežne bolesti, te potrebe da se poboljša trenutna stopa doniranja organa.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.