Hrana bogata prehrambenim vlaknima ubrzava probavu, rješava probleme sa stolicom te potiče sagorijevanje masnih naslaga. Ove namirnice bogate su tim nutrijentima, a jeli su ih naši preci.
Šljive
Da, šljive su izvrsni izvori prehrambenih vlakana koje će stabilizirati probavu. No, to je samo početak njihovih zdravstvenih 'supermoći'. Sadrže i neke antioksidanse koji se nameću kao važni saveznici u borbi s dijabetesom, pretilosti te preveniraju srčane bolesti.
Jedite svježe plodove kao međuobrok, ili ih dodajte zobenoj kaši, jogurtu i smoothiejima. Priuštite sebii i komad kolača od šljive po receptima naših nana.
Kupus
Kupus je, poput karfiola, kelja i prokulica, jedna od najzdravijih namirnica koje možete staviti na svoj tanjir. Prepun je fitonutrijentima, a osobito prehrambenim vlaknima koji regulišu zatvor, snižavaju holesterol, te podstiču rad metabolizma. Najbolje ga je narendati na tanke trake i jesti sirove u ljetnim salatama.
Grah
Ne odričite se graha niti u ljetnim mjesecima! Dodajte ga omiljenim supama, salatama i drugim jelima. Ovaj izvor biljnih bjelančevina i prehrambenih vlakana čini čudo za probavu i tijelo. Grah učinkovito zasićuje, a bogat je željezom i magnezijem koji opuštaju mišiće nakon vježbanja ili plivanja na odmoru.
(Anesa Agović / zadovoljna.hr)