Prva linija obrane je općenito zdrav stil života – prestanite pušiti, povećajte unos voća i povrća te cjelovitih žitarica, a smanjite unos zasićenih masti i šećera.
Ova hrana ima važnu ulogu u jačanju imuniteta:
Jogurt
Sadrži probiotike, zdrave bakterije koje čiste crijeva i probavni trakt od mikroba koji bi mogli potaknuti razvoj bolesti. Preporučuje se popiti barem jednu čašu jogurta s probioticima na dan.
Zob i ječam
Sve žitarice sadrže beta glukan, vrstu vlakana s antimikrobnim i antioksidativnim svojstima jačima nego što ih ima razvikana Echinacea. Trebalo bi ih uvrstiti barem u jednu od tri dnevne porcije žitarica.
Bijeli luk
Sadrži alicin, aktivni sastojak koji djeluje protiv infekcija i bakterija. Svaki dan pojedite po dvije do tri češnje bijelog luka i prirodno ojačajte imunitet te smanjite mogućnost zaraze u hladnim danima.
Plodovi mora
Selen, prisutan u školjkama i mesu rakova, pomaže bijelim krvnim zrncima u proizvodnji citokina, proteina koji pomaže izbaciti viruse gripe iz tijela.
Optimalna doza: dvije porcije sedmično.
Crni čaj
Ljudi koji su pili pet šoljica crnog čaja dnevno tokom dvije sedmice imali su 10 puta više interferona za borbu protiv virusa u krvi u odnosu na one koji su pili placebo napitak, pokazuje studija s Harvarda.
Govedina
Odrasli često unose premalo cinka prehranom, a to je važan mineral za imunitet: važan je za razvoj bijelih krvnih stanica koje prepoznaju i uništavaju invaziju bakterija i virusa.
Pileća supa
Istraživači u Nebraski otkrili su da piletina tokom kuhanja otpušta aminokiselinu cistein koja kemijski nalikuje lijeku protiv bronhitisa – acetilcisteinu te da juha pomaže čišćenju sluzi kod bronhitisa.
Slatki krompir
Kako biste ostali jaki i zdravi, vaša koža treba vitamin A, koji igra važnu ulogu u proizvodnji vezivnog tkiva. Stoga jedite hranu bogatu beta-karotenom koji tijelo pretvara u vitamin A.
Gljive
Studije pokazuju da gljive povećavaju proizvodnju i aktivnost bijelih krvnih stanica pa su korisne u borbi protiv infekcije. Stručnjaci preporučuju oko 30 grama gljiva dnevno.
Masna riba Losos, skuša i haringa bogati su omega-3 masnim kiselinama koje smanjuju upalu, što povećava protok zraka te štiti pluća od prehlade i respiratornih infekcija. Jedite dvije porcije sedmično, piše Index.
(Anesa Agović)