27.10.2016. 19:11
0
Pogledajte svoja stopala: Ovih pet znakova vas upozorava da nešto nije u redu
Da li su vam stopala uvijek hladna? Da li vam je koža jako suha? Imate pukotine na nožnim noktima? Provjerite šta to znači i šta možete učiniti po tom pitanju.

Ako su vam članci otekli, moguće je da imate edem. Riječ je o pretjeranom nakupljanju tečnosti na zglobovima, piše “Kurir“…

Oteknuti zglobovi

“Edem i uopšteno oticanje na nogama najčešće prođe samo od sebe, npr. na kraju dana kad dignete noge i odmorite se. Ali ako to stanje traje već neko vrijeme, morate da posjetite doktora. Vjerovatno ćete dobiti kompresijske čarape“, objasnio je stručnjak za zdravlje nogu Kimbi Osborn za “The Sun”.

Promjene na noktima

Rupice i udubljenja na nožnim noktima nisu samo jedna od “onih stvari na stopalima”. One mogu biti znak i psorijaze. Vrlo je važno održavati kožu hidriranom. Birajte prirodnije kreme na bazi aloe vera i prirodnih masnoća jer će one dobro nahraniti kožu.

Ekstremno suha stopala

Ako vaša stopala nisu ekstremno suha zbog gela za tuširanje, vruće vode ili jednostavno starenja, to može biti i znak slabe cirkulacije, koja je rezultat arterijske bolesti. Uslijed nje, arterije čvrsnu, plak se s vremenom nakuplja na zidovima krvnih sudova, što naposljetku povećava rizik od srčanog udara.

Pretjerana suhoća može biti i znak atletskog stopala. Stručnjaci smatraju da najprije treba tretirati kožu bogatim i vlažnim kremama kako bi se sa sigurnošću znalo da li je riječ o manjku hidracije ili o nečemu ozbiljnijem. Ako ni svakodnevno hidriranje kremama ne pomogne, treba rješavati problem.

Grčevi

Obično znače da vam u organizmu nedostaje magnezijuma, kalcijuma ili kalijuma. Može da znači i da vašem organizmu treba više vode tokom dana.

“Ako se učestalo ponavljaju vjerovatnije je riječ o manjku minerala. Preporučuje se uzimati ih uveče“, smatra nutricionista Kasandra Barns.

Uzimajte više hrane bogate kalcijumom – poput jogurta, zelene salate, ribe, orašastih plodova, narandže i tofua. Za pravilnu apsorpciju kalcijuma važan je vitamin D, kojeg najviše dobijamo od sunca, ali dobro je pojačati unos kroz jaja, maslac, riblje ulje ili avokado.

Hladne noge

Ako konstantno imate hladne noge moguće je da vaša štitna žlijezda ne radi kako treba. Rezultat toga je proizvodnja manje hormona koji su neophodni za regulaciju metabolizma. Nuspojava tog stanja je sposobnost tijela da tijelu omogući dovoljno topline zbog čega vam noge i ruke mogu stalno biti hladne.

(Merima Druškić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.