19.1.2017. 11:52
0
Zrak u Sarajevu nikada neće biti čist, ali se može povećati kvalitet
Zrak na području Sarajeva nikada neće biti čist u potpunosti, zbog položaja grada i gradnje, ali blagovremenim aktivnostima i brigom može biti kvalitetniji, smatra direktor konsultantske firme CETEOR Dragan Ajanović.

On je danas na okruglom stolu ''Integralno upravljanje kvalitetom zraka'', koji je organizala njegova firma, istakao da se za takav rezultat mora raditi tokom čitave godine, a ne uvoditi mjere kada zagađenje zraka dostigne najviši nivo.

- Za to je potrebno napraviti plan koji se mora pratiti tokom 12 mjeseci - naglasio je Ajanović.

Nepostojanje sistemskog plana, istakao je, donosi jednokratne mjere samo da se zadovolji javnost, a koje paralelno nanose štetu drugim segmentima.

S okruglog stola, najavio je, poslat će poruku nadležnim šta se može uraditi i koje su to optimalne mjere da se riješi jedan od najvećih problema u Sarajevu.

Predstavnik CETEOR-a, jedan od govornika, Ismar Jamaković problem zagađenja vidi u nelegalnim objektima iz '60-ih i '70-ih godina. Istakao je da su energetski neefikasni i imaju veliku potrošnju energije.

Njihovim utopljavanjem, što je jedna od mjera, zagađenje bi bilo smanjeno, ali i ulaganje u ogrjev.

Po riječima Jamakovića kuća koja troši oko 1.200 KM uglja po sezoni, poslije utopljavanja koje košta oko 10.000 KM trošila bi do 750 KM.

Istog je mišljenja i Azrudim Husika koji je uime CETEOR-a govorio na okruglom stolu.

- Treba nam jako dosta energije da ugrijemo te zgrade, to je osnovni problem - poručio je  Husika dodajući da se koriste goriva jako lošeg kvaliteta zbog cijene prirodnog gasa, ali i zbog toga što nemaju svi pristup toj vrsti grijanja.

Efekt svih tih podataka je, zaključuje, jako loš kvalitet zraka posebno u zimskom periodu.

Doktorica Aida Vilić - Švraka upozorila je da je zagađen zrak jedan od vodećih rizika u nastanku respiratornih i kardiovaskularnih oboljenja kod stanovništva.

Savjetuje da se stanovništvo, kada je zrak najzagađeniji tokom zimskog perioda, kreće što manje, ukoliko je to moguće, pogotovo ujutro i uvečer. Također, preporuka je nošenje maski s filterom, a ne hirurških koje ne pružaju zaštitu.

Pušači, po riječima doktorice, trebaju reducirati konzumiranje duhana, a oni koji treniraju vani trebaju prestati, a svi se moraju hraniti kvalitetnije.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.