28.10.2017. 11:28
0
Čedomir Lukić: Građani Sarajeva mogu učiniti puno kako bi se smanjilo zagađenje zraka
Koncentracije zagađujućih materija tokom zimskog perioda u Kantonu Sarajevo često budu više od "prekoračenih". Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Čedomir Lukić smatra da su jedan od najvećih uzročnika problema pojedinačna mala ložista.

Piše: Alma Zukanović

U razgovoru za Fenu kazao je da građani mogu puno učiniti kako bi smanjili zagađenost zraka te apeluje da ne koriste loše energente i otpad, jer to utiče i na zdravlje svih građana.

- Njihov odnos prema ovom problemu je nešto što značajno može promijeniti situaciju, ako se opredijele za korištenje prihvatljivih energenata - poručio je.

Također je dodao da je rebalansom budžeta koji će 31. oktobra biti na sjednici Skupštine KS-a, planirano 500.000 KM za subvencioniranje novih gasnih priključaka u cilju smanjenja zagađenja.

Istakao je da je potrebno oko 1.000 KM za novi priključak te da će, ukoliko ovaj prijedlog prođe skupštinsku proceduru, slijedi formiranje kriterija za subvencioniranje.

Lukić je naglasio da je pitanje zagađenja zraka problem koji ovaj saziv Vlade kontinuirano rješava te da postoji niz aktivnosti koje se provode, kao što je preventivno djelovanje u smislu radnji i planiranja.

- Osigurali smo softver koji stavljamo u funkciju u okviru Zavoda za planiranje KS-a kako bi se vršila prognoza te kako bi se interveniralo. Također upućujemo i ostale učesnike, jer se radi o oblasti koja se rješava ne samo kroz ovo Ministarstvo, već kroz sve druge institute koje su uključenje u rješavanje - istakao je.

Lukić je naglasio da je početkom sedmice Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo organizovalo sastanak za predstavnike općina, Grada Sarajeva i drugih nadležnih kantonalnih institucija u sistemu upravljanja kvalitetom zraka.

- Tom prilikom su razmatrane njihove zakonske obaveze u ovoj oblasti, a koje podrazumijevaju izvršenje različitih mjera na sprečavanju i smanjenju zagađenosti zraka - kazao je.

Dodao je da pored važnosti razmatranja ove problematike i dogovora o mjerama koje je potrebno poduzimati uoči predstojeće zimske sezone, kada se očekuje povećana koncentracija zagađujućih materija u zraku, sastanku se nisu odazvali predstavnici Grada i općina Novi Grad, Hadžići, Ilidža i Trnovo.

Zaključio je da i lokalne zajednice moraju vršiti kontrole koje su predviđene, kao što je kontrola gradilišta, saobraćaja ili postrojenja u cilju smanjena zagađenja zraka.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.