11.12.2017. 9:16
0
Doktori poručuju: Krvni pritisak počinje da pada 14 godina prije smrti čovjeka
Ukoliko uočite određene promjene na koje vam vaš krvni pritisak ukazuje, doktori kažu u svom najnovijem istraživanju.

Piše: Haris Ahbabović

Naučnici su došli do saznanja da krvni pritisak u kasnijim godinama počinje da pada oko 14 godina prije nego nastupui smrt. Oni su došli do tog zaključka nakon što su posmatrali zdravstveno stanje 46.634 Britanaca koji su umrli u 60. godini života i kasnije. Uzorak je obuhvatio i ljude koji su bili zdravi, ali i one koji su imali dijagnostikovanu demenciju i bolest srca, prenosi beogradski Kurir pisanje britanskih medija.
 
Krvni pritisak je najviše opadao kod pacijenata oboljelih od demencije, zastoja srca, gubitka težine u kasnim godinama i onih koji su imali visok krvni pritisak. Smanjenje na duge staze zabilježeno je i kod pacijenata bez bilo koje od navedenih dijagnoza.

"Naše istraživanje baca svjetlo na značaj praćenja stanja starijih pacijenata kakve ljekari viđaju svuda. Bio bih jako uznemiren ukoliko bi neko protumačio naš rad kao motiv da se hipertenzija u kasnijim godinama ne tretira lijekovima i da se oni ne izdaju", rekao je autor istraživanja George Kuschel.
 
On je dodao da i doktori i istraživači moraju da obrate pažnju na to šta pad pritiska zapravo znači za starije pacijente.
 
Iako postoji još znakova koji ukazuju na blizinu smrti i javljaju se samo par godina prije nego ona nastupi, krvi pritisak i promjene karakteristične za njega su najuočljiviji signali. Najveći razlog je taj što je on brojčano mjerljiv, često se mjeri i prate ga i ljekari, ali i sami pacijenti.

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.