17.12.2017. 15:00
0
U zdravstvu RS-a u narednoj godini nove metode liječenja
Fond zdravstvenog osiguranja RS finansirat će 26 novih zdravstvenih usluga koje će osiguranicima biti dostupne u narednoj godini.

Radi se o uslugama zbog kojih se sada pacijenti uglavnom upućuju na liječenje u ustanove izvan tog bh. entiteta.

-Među novouvedenim uslugama je i devet visokosofisticiranih procedura koje će se primjenjivati kod liječenja karcinoma prostate, onkoloških oboljenja s bolnim koštanim metastazama, karcinoma štitne žlijezde i drugih teških onkoloških oboljenja - potvrđeno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS-a.

Riječ je o izuzetno skupim procedurama liječenja koje će Fond u potpunosti plaćati za oboljele od malignih bolesti i to, kako dodaju, u iznosu od 1.600 KM do čak 14.600 KM po proceduri, dok će osiguranici koji nisu oslobođeni plaćati samo participaciju.

Podsjećaju da za usluge koje su skuplje od 500 KM participacija iznosi pet posto od cijene usluge, pri čemu maksimalni iznos participacije po jednoj usluzi može da iznosi 370 KM.

Također, osiguranicima će biti dostupna i usluga ugradnje karotidnog stenta koju nije radila nijedna zdravstvena ustanova u RS-u.

U oblasti grudne hirurgije bit će uvedeno pet novih najsavremenijih operacionih metoda uz korištenje ''Vats'' tehnologije (Video Assisted Thoracic Surgery), koje ranije nisu rađene u bolnicama RS, a koje će Fond plaćati po cijenama od oko 4.000 KM.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.