17.12.2017. 19:50
1
Sve što trebate znati o gastritisu
Sve češća bolest današnjice je gastritis. Najkraće rečeno gastritis je upala želučane sluznice.

Na dijagnozu posumnjamo na temelju kliničkih simptoma, osnažimo sumnju endoskopskom pretragom, a definitivna potvrda dijagnoze postavlja se tek patohistološkom analizom uzorka sluznice. piše “Ordinacija“

Kada treba posumnjati na gastritis?

To su u prvom redu simptomi kao što je bol u gornjem dijelu trbuha, mučnina, povraćanje, rana sitost i žgaravica. S obzirom na vrijeme trajanja simptoma gastritis se dijeli na akutni i hronični. Akutni gastritis najčešće prolazi za nekoliko dana, dok je onaj hronični stanje u kojem simptomi mogu trajati mjesecima, pa i godinama. Puno je faktora koji utiču na pojavu gastritisa.

U prvom redu to je helicobater pylori infekcija. Ono što danas karakteriše sve češću pojavu gastritisa je i pretjerana upotreba nesteroidnih antireumatika, dakle lijekova protiv bolova.

Stres kao faktor rizika za razvoj gastritisa je također sve prisutniji, ali isto tako moramo napomenuti i pretjeranu konzumaciju alkohola, nezdravu prehranu, brzu prehranu.

Gastritis je, napominje dr. Luetić, jedan od najčešćih razloga zbog kojih se ljudi obraćaju gastroenterologu. Među najugroženije grupe spadaju starije osobe te ljudi koji uzimaju velik broj lijekova protiv bolova.

Međutim, u zadnje vrijeme sve češće viđamo gastritis i kod mladih ljudi, pa čak i kod adolescenata i kod djece.

Sve mlađa populacija koja obolijeva od gastritisa znak je da užurban i stresan način života ljudi itekako igraju ulogu u pojavi različitih bolesti, pa tako i gastritisa. Za kraj smo odlučili razbiti jednu zabludu.

Može li ljuta i začinjena hrana uzrokovati gastritis?

Nije tačno da ljuta hrana uzrokuje gastritis. Ona može eventualno pogoršati simptome već postojećih bolesti želuca i jednjaka. Naime kapsaicin, tvar koja daje ljutinu naprimjer u ljutoj papričici i drugoj ljutoj hrani zapravo dokazano je studijama da ima protektivni efekat na želučanu sluznicu.

Neliječeni gastritis može dovesti do još težih i znatno neugodnijih bolesti želuca kao što je npr. ulkus. Stoga ako iskusite neke od ranije navedenih simptoma, što prije posjetite gastroenterološku ordinaciju.


(Admir Oručević)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Redakcija
T:
F:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.