4.1.2018. 14:45
0
Kujundžić: Nema razloga za zabrinutost zbog ospica
Zbog jačanja pokreta protiv vakcinisanja, vakcinacija djece protiv ospica u Hrvatskoj u opadanju je zadnjih pet godina, no ministar zdravstva Milan Kujundžić ističe kako je ona još uvijek relativno dobra, pa je malen rizik od širenja te bolesti iz susjedne Srbije, gdje su u zadnjih mjesec dana od ospica preminule dvije osobe.

"Mislim da je rizik mali, ali objektivno postoji i zato je važno razvijati svijest kod roditelja da je neophodno vakcinisati djecu", poručio je Kujundžić u izjavi novinarima, prenosi Hina.

Pritom je istakao kako je puno manji rizik vakcinisati dijete nego ga ne vakcinisati, te pozvao roditelje da poštuju rezultate svjetske medicine.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, vakcinacija djece u Hrvatskoj u padu je u zadnjih pet godina, prvenstveno u predškolskoj dobi – do prije šest godina protiv ospica, rubeole i zaušnjaka bilo je vakcinisano 95 posto djece, a sada ih je 89,7 posto.

Najveći pad vakcinacije djece protiv tih bolesti zabilježen je u Dubrovačko-neretvanskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, no Kujundžić smatra da je i tamo još uvijek "u granicama prihvatljivog", pa smatra kako "uistinu nema mjesta za zabrinutost".

Ospice su zarazna bolest koja se širi kapljično, a posebno opasne mogu biti za malu djecu koja još nisu vakcinisana.

U ekstremnim slučajevima mogu izazvati teške zdravstvene posljedice pa i smrt, stoga zdravstveni radnici u posljednje vrijeme upozoravaju na opasnost širenja "pomodnog trenda" među roditeljima koji ne žele vakcinisati svoju djecu.

U Srbiji je nedavno od ospica umrlo dvoje ljudi - dvogodišnje dijete preminulo je zbog komplikacija poslije zaraze virusom protiv kojeg nije bilo vakcinisano, a prije toga je od ospica preminuo i 30-godišnji muškarac.


(Fena/Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.