21.1.2018. 22:40
0
Ne zaustavljajte kihanje nikada - može biti opasno za zdravlje
Britanski ljekari upozorili su da se ne blokira protok zraka kroz usta i nos kod kihanja nakon što je opisan slučaj 34-godišnjeg muškarca s rupturom grla koji je začepio nos i zatvorio usta pokušavajući zaustaviti kihanje.

Do tada "zdrav i u dobroj formi" muškarac je pregledan na hitnom bolničkom prijemu nakon što se požalio na bolno gutanje i promjenu glasa nakon snažnog kihanja, napisali su ljekari  u stručnom časopisu British Medical Journal u prikazu slučaja.

- Nakon što je pokušao spriječiti kihanje stiskanjem nosa i zatvaranjem usta opisao je kako mu se činilo da mu je nešto iskočilo na vratu i potom je imao obostrano otok na vratu - kazali su stručnjaci iz sveučilišne bolnice Leicester NHS Trust. 

Otorinolaringolozi su potražili znakove vanjskih povreda i isključili mogućnost da je progutao nešto oštro prije nego što su utvrdili da je njegovo stanje uzrokovano kihanjem, prenosi Avaz.

- Zaustavljanje kihanja blokiranjem nosnica i usta opasni je manevar i treba ga izbjegavati - kazali su stručnjaci. 

Sprečavanje kihanja na taj način moglo bi dovesti do "brojnih komplikacija" poput pneumomedijastinuma - stanja koje je rezultat utjerivanja zraka u šupljine oko srca i drugih organa, perforacije bubnjića pa čak i cerebralne aneurizme, upozoravaju ljekari.

Stopiranjem ili sputavanjem kihanja sav pritisak seli se u uši gdje može dovesti do oštećenja, na primjer, puknuće bubnjića. Može uzrokovati gubitak sluha te vrtoglavicu koja neće brzo prestati, piše HowStuffWorks. 

Stradati mogu i krvne žile u očima, odnosno raspuknuti se zbog pritiska, a događa se i da se ošteti dijafragma. Jači nalet pa stopiranje kihanja potencijalna je opasnost od povrede vrata, kao i svježe rane kod ljudi koji su nedavno operirali sinuse. U najgorem slučaju dolazi do puknuća žile u mozgu i moždanog udara, što može biti smrtonosno.

Dok kišemo, zrak kroz naše nosnice leti brzinom do 160 kilometara na sat.

Zato ako vam dođe da kihnete u javnosti, ne sramite se jer cijena koju možete platiti nije vrijedna toga. Umjesto suzdržavanja, stavite maramicu na nos i kihnite "kao čovjek". Ne stignete li izvaditi maramicu, nos i usta pokrijte podlakticom ili lijevim dlanom - tako ćete se moći rukovati bude li kasnije potrebno, prenosi 24sata.hr.

(Amila Alijagić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.