7.11.2018. 14:15
0
Imate problema sa zubnim kamencom i zadahom? Ovo su jednostavna kućna rješenja!
Kamenac je vrsta naslaga koji se skuplja na zubima i izgleda jako loše, a ako se ne uklanja može da izazove oboljenje desni, prenosi Telegraf.

Piše: Haris Ahbabović

Najbolji način da se riješirte kamenca jeste da redovno i dobro perete zube, koristite konac i tečnost za usta. Ukoliko već imate kamenac na zubima onda vam možda neki od ovih prirodnih sredstava pomogne.

So i soda za kuhanje

Ovo je jedna od najboljih opcija jer soda ubija veliki broj bakterija. Izmiješajte malo sobe i soli i dodajte je pasti za zube. Budite oprezni kada upotrebljavate ovakvu pastu i ne koristite je više od jednom sedmično.

Kora pomorandže

Kore mirišu prelijepo, a od velike su koristi i za vaše zube. Citrusi su veoma bogati kiselinama pa su odlični za uklanjanje kamenca i plaka. 

Limunov sok

Odličan je i kod uklanjanja kamenca, ali i kod izbjeljivanja zuba. Limunov sok je izuzetno kiseo pa ga nemojte često koristiti.

Sjeme susama

Odlično je za salatu, ali i za zube. Sve što trebate da uradite jeste da dodate susam u vašu hranu i on će prirodno da ispolira vaše zube. Ako želite brži efekat probajte da žvaćete susam.

Hidrogen peroksid

Dodajte ga u vašu tečnost za usta i njome ispirajte usta redovno. Pobrinite se samo da poslije upotrebe dobro isperete usta, piše Telegraf.

Kokosovo ulje

Ono može da absorbuje svu prljavštinu iz usta i djeluje antibakterijski i protiv mikroba. Jednu kašiku kokosovog ulja otopite i držite u ustima 10 do 15 minuta.

Paradajz i jagode

Bogati su vitaminom C, a sve što trebate da uradite jeste da nanesete pulpu na zube i ostavite da odstoji malo prije nego isperete.

Karanfilić

Odličan je protiv mikroba, ubija bakterije i eliminiše loš zadah. Sameljite karanfilić i dodajte mu malo maslinovog ulja. Smjesu onda nanesite na zube i ostavite da malo odstoji.

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.