9.11.2018. 12:15
0
Saradnja u oblasti preventivno-promotivne zdravstvene zaštite mladih
Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica je posjetila delegacija Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona (ZJZ TK), koji u okviru Službe za higijenu i zdravstvenu ekologiju ima odjel koji se bavi preventivno-promotivnom zdravstvenom zaštitom školske djece i omladine - školskom higijenom.

Tokom dvodnevne posjete, delegacija iz Tuzle je željela da stekne uvid u znanja i iskustva u ovoj oblasti od tima Službe za školsku higijenu INZ.

Razgovarano je o organizaciji djelatnosti preventivno-promotivne zdravstvene zaštite mladih u školama i fakultetima na primjeru Službe za školsku higijenu u Zenici, kao i o konkretnim metodologijama provođenja skrininga lokomotornog sistema (kičma i tabani), skrininga vida, te skrininga sluha.

Također, tim školske higijene INZ dao je informacije o tome kako organizovati rad, te prikupiti povratne informacije o daljoj dijagnostičkoj obradi nakon provedenih skrining programa, uz napomene o svim otežavajućim aspektima.

Drugi dan posjete delegacija iz Tuzle je s timom školske higijene posjetila OŠ "Ahmed Muradbegović" Stranjani Zenica i njenu područnu školu u Pojskama, te praktično stekla uvid u način provođenja sva tri skrining programa.

Saradnja i razmjena znanja i iskustva u oblasti preventivno-promotivne zdravstvene zaštite mladih u školama i fakultetima na relaciji Zenica - Tuzla, ali i sa ostalim zavodima za javno zdravstvo koji provode ovu djelatnost nastavit će se i u budućnosti, saopćeno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.