13.2.2019. 15:29
0
Za manje od mjesec dana u RS-u od gripe umrlo čak 39 ljudi
FOTO: Ilustracija
Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske (RS), od početka ove nedjelje, prijavljeno je da su dva pacijenta preminula od posljedica teške akutne respiratorne infekcije.

Univerzitetski klinički centar RS-a u Banjoj Luci prijavio je da su oba preminula pacijenta bila starije životne dobi, s brojnim komorbiditetima, kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa influence tipa A.

Od 21.januara u tom bh. entitetu je od posljedica teških akutnih respiratornih infekcija umrlo 39 osoba.

Iz Instituta za javno zdravstvo su danas potvrdili i da se uočava značajan pad prijavljenih slučajeva sve tri grupe respiratornih infekcija (оbоljеnjа sličnih gripi - ILI, akutnih rеspirаtоrnih infеkciја -АRI, te tеškе аkutnе rеspirаtоrnе infеkciје -SARI).

Broj prijavljenih SARI slučajeva u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske je uveliko smanjen.

Ovakvi podaci najavljuju predstojeći pad aktivnosti virusa influence, što upravo i odgovara očekivanoj epidemiološkoj situaciji za period u kojem se nalazimo, navode iz Instituta, koji svakodnevno prati epidemiološku situaciju u RS i regionu, kao i informacije Evropskog centra za kontrolu bolesti i Svjetske zdravstvene organizacije.

(Fena / Haris Ahbabović)

GripaRS
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.