1.4.2019. 22:30
0
"Nije toliki broj danas pacijenata u čekaonicama, vjerovatno se radi o neinformisanosti ili o 'ispitivanju terena'"
Nakon što je u petak potpisan protokol o prekidu štrajka, ljekari iz Unsko-sanskog kantona od danas rade u punom kapacitetu. U specijalističkim ambulantama još uvijek nema gužve. Očekuju ih tek sredinom sedmice.

U Sindikatu su zadovoljni postignutim rezultatima štrajka iako smatraju da je on mogao biti okončan puno ranije. 

Predsjednik Sindikata ljekara Kantonalne bolnice dr. Amir Rekić nakon šest sedmica štrajka ponovo je u ambulanti sa svojim pacijentima.

- Ovdje sam u specijalističkoj ambulanti, kolege su također na svojim mjestima, radimo redovni operativni program, tzv. hladni operativni program i još uvijek se uhodavamo. Nije toliki broj danas pacijenata u čekaonicama, vjerovatno se radi o neinformisanosti ili o 'ispitivanju terena' te pozivam pacijente da krenu u bolnicu kao i u sve druge ustanove te obave ono šta su čekali - istaknuo je on.

Doktor Rekić naglašava da podrška pacijenata nije izostala tokom štrajka i dodaje da je on mogao biti mnogo ranije završen, da je bilo više razumijevanja s druge strane pregovaračkog stola.

- Na kraju kada smo vidjeli da je Vlada ispunila sve što smo tražili, uz malu ogradu u vezi dinamike isplate zaostataka plata, smatramo da je to moglo biti riješeno mnogo, mnogo ranije te da nije bilo nikakve potrebe za ovim štrajkom od šest sedmica - mišljenja je on.

Ono za što su se borili ljekari i stomatolozi okupljeni oko Sindikata, djelimično je ispunjeno još u petak nakon postizanja sporazuma sa Vladom i resornim ministarstvom. Isplaćena je razlika februarske plate, a razlike za novembar i decembar prošle te januar ove godine bit će isplaćivane dogovorenom dinamikom kroz narednih šest mjeseci.

Slijede razgovori o pripremi novog kolektivnog ugovora i formiranje radnog tijela Vlade i Sindikata koje će raditi na uklanjanju svih anomalija domaćeg zdravstva. Prvi korak bi trebao ići u smjeru revizije sistematizacije radnih mjesta u svim zdravstvenim ustanovama i smanjenja broja nemedicinskog kadra.   

(Fena / Haris Ahbabović)

USKDoktori
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.