12.6.2019. 10:45
0
Dr. Helppikangas: Melanom je jedan od najagresivnijih karcinoma
U sklopu kampanje "Euromelanoma 2019" ljekari Klinike za kožne i venerične bolesti i Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju KCUS pregledali su uposlenike ove zdravstvene ustanove. Pregledani su mladeži i lezije sumnjivi na karcinom kože, saopćeno je iz KCUS-a.

Kampanja je organizirana u saradnji s Udruženjem za prevenciju i borbu protiv raka kože „Melanoma u BiH“ zajedno sa partnerima povodom obilježavanja Evropskih dana borbe protiv raka kože i negativnog uticaja UV zračenja.

Šefica Klinike za kožne i venerične bolesti prof. dr. Emina Kasumagić - Halilović istakla je da KCUS ovu vrstu kampanje provodi već nekoliko godina u kontinuitetu, ali da je ovo prvi put da se pregledaju uposlenici.

- Odlučili smo da provedemo akciju koja će biti namijenjena pregledu naših kolega. Smatramo da je to važno u cilju prevencije malignih tumora. Ovo je prvi put da se na organizovan način omogući ova vrsta pregleda radnika KCUS - pojasnila je prof. dr. Kasumagić – Halilović.

 Mr. sci. dr. Hana Helppikangas ističe da je proteklih devet godina u okviru ove kampanje pregledano više od 10.000 građana i da je spašeno desetine ljudskih života.

 - Ove godine smo se odlučili da pregledamo naše uposlenike, jer mi koji radimo u zdravstvu obično zanemarimo svoje zdravlje. Ovakva vrsta pregleda je važna, jer svaka opekotina u djetinjstvu može kasnije da dovede do karcinoma kože. Naša obaveza je da pričamo o prevenciji i o melanomu koji najčešće nastaje iz mladeža. Melanom je jedan od najagresivnijih karcinoma, u slučaju ako nije dijagnosticiran na vrijeme metastaze se šire po tijelu - navela je dr. Helppikangas

 Prema riječima generalne direktorice KCUS prof. dr. Sebije Izetbegović, KCUS već nekoliko godina učestvuje u ovom projektu.

 - Kampanja je fokusirana na važnost rane dijagnoze, osobito melanoma kao najagresivnijeg karcinoma u humanoj patologiji. Pacijenti su veoma osviješteni upravo zahvaljujući ovakvoj akciji. Ovakve kampanje nekome mogu da spase život, jer je tokom današnje akcije otkriveno nekoliko sumnjivih promjena na koži kod određenog broja pregledanih -  rekla je prof. dr. Izetbegović. 

Kako kaže prof. Izetbegović, kampanja se nastavlja i 15. juna, kada će se besplatno pregledati mladeži i lezije sumnjivi na karcinom kože uposlenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, jer ova populacija spada u rizičnu grupu stanovništva, zbog stalne izloženosti vanjskim uslovima rada.


(FENA / Lejla Trle) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.