31.8.2019. 16:00
0
U Goraždu počela registracija za Šetnju za ozdravljenje „Race for the Cure“
U organizaciji Udruženja oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja “Biser“ danas je i u Goraždu počela registracija učesnika za 12. Trku /Šetnju za ozdravljenje „ Race for the cure“ koja će se krajem septembra održati u Sarajevu.

 „Cilj ovog događaja je osnaživanje zdravlja žena i njihove borbe protiv raka dojke a slični skupovi održavaju se u više od 150 gradova širom svijeta. Ovaj događaj okupi žene koje su preživjele ovu bolest, ali i sve one koji žele pokazati solidarnost s oboljelima i izliječenima“ - podsjetila je predsjednica udruženje „Biser“ Mersiha Pecikoza.

Dodala je da registracija učesnika košta simboličnih 10 KM čime oni dobijaju majice i pravo da učestvuju u ovom događaju.

„Sva sredstva od registracije utroše se za besplatne mamografske preglede u ruralnim dijelovima BiH te pakete pomoći za svaku novooperisanu ženu. Dio sredstava i ove godine iskoristit ćemo i za edukaciju učenika srednjih škola o ovoj bolesti koja ne bira ni dob ni spol i važnosti prevencije. To na neki način činimo i danas podjelom brošura građanima s uputama za samopreglede koje mogu uraditi kod kuće“ - precizirala je Pecikoza.

Naglasila je da se broj oboljelih od karcinoma i u Goraždu povećava ali tačan broj niko ne zna.

„Nažalost  kao i prošle i ove godine sve je više oboljelih, već ih je osam novih u udruženju, to je veliki broj, što je alarm da se svi kao zajednica uključimo i pomognemo pa i na ovaj način. Žene same traže da se pregledaju i to je dobro, spas je u prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke. Znači da uspjevamo podići svijest ljudi o opakoj bolesti" - istakla je Pecikoza.

Članice Udruženja „Biser“ čiju akciju su pomogli mladi volonteri, danas su se prisjetile i odale poštovanje ivšoj predsjednici Rahimi Kadrić koja je preminula prije mjesec dana. 

Svi zainteresovani za učešće u Trci /Šetnji za ozdravljenje  registraciju mogu obaviti tokom septembra u prostorijama Udruženja „Biser“.

"Race for the Cure" će se održati 29. septembra 2019. godine ispred Sarajevo City Centra u Sarajevu u 11 sati, a ove godine očekuje se učešće više od 9.000 građana. 

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.